Mršav skor kompenzacija na BLSE: Prebijeno samo 13,58 miliona KM dugovanja firmi

0
495
Kretanje kompenzacija po godinama na BLSE (iznosi u milionima KM)

U jučerašnjoj multilateralnoj kompenzaciji, drugoj po redu ove godine, koja je sprovedena putem Banjalučke berze, ukupno je kompenzovano 13.580.880 KM obaveza i potraživanja. Prema preliminarnim rezultatima, prebijanje obaveze i potraživanja kompenzovalo je 420 učesnika, saopćeno je iz Banjalučke berze (BLSE).
“Učesnici će danas na registrovane adrese elektronske pošte dobiti preliminarne izvještaje o kompenzaciji i mogu do 15. aprila do 15 sati ispravljati preliminarne izvještaje. Nakon toga učesnici će dobiti konačne izvještaje o multilateralnoj kompenzaciji”, saopćeno je iz BLSE.
Ovaj učinak kompenzacije dugova potvrda je više da je broj učesnika u kompenzaciji i skor prebijanja dugova sve manji, imajući prvenstveno u vidu da obaveze i potraživanja privatnog i javnog sektora u Republici Srpskoj dosežu preko milijarde KM.
Prema podacima Banjalučke berze, u 2021. godini kompenzovano je ukupno 94,54 miliona KM.

Izvor: Banjalučka berza

U 2022. godini će, prema odluci Vlada Republike Srpske, biti sprovedeno ukupno šest obaveznih multilateralnih kompenzacija i cesija, od kojih su već dvije održane (u februaru i sada u aprilu), a naredne bi trebale biti u junu, avgustu, oktobru i decembru.
Podsjetimo, od donošenja Zakona o jedinstvenom sistemu za multilateralne kompenzacije i cesije, u Republici Srpskoj je, posredstvom Banjalučke berze, kompenzovan ukupan iznos od oko 1,03 milijarde KM.