SpaceX lansirao Falcon Heavy, Musk poslao u svemir i automobil Tesla Roadster

0
4924
SpaceX Falcon Heavy u svemir ponio i električni automobil Tesla Roadster

SpaceX večeras je u 21:45 sati po našem vremenu uspio lansirati testnu raketu Falcon Heavy, koja kao i ostatak svemirskih brodova milijardera Elona Muska, pored 27 moćnih motora koristi ponovno iskoristive raketne pojačivače (boostere). Raketni pojačivači raketi pomažu da savlada gravitacijsko polje Zemlje po puno manjoj cijeni nego ostatak raketa koje svoje skupe boostere ne mogu reciklirati i ponovo iskoristiti.
Lansiranje ove dosada najsnažnije rakete na svijetu, koja je dio ambicioznog plana da ljudi u bliskoj budućnosti stupe na površinu Marsa, putem interneta uživo pratili su milioni ljudi.
Elon Musk, koji je i izvršni direktor Tesle, u svemir je poslao i električni automobil Tesla Roadster prve generacije, što je svakako dobar marketinški potez.
Na ovom automobilu, u vlasništvu Elona Muska, postavljene su i tri kamere koje će tokom leta u svemir snimati spektakularne kadrove. U vozilu na vozačevom mjestu postavljen je lutak nazvan Star Man.
Na upit šta će biti s Roadsterom nakon lansiranja, SpaceX je najavio da će ga pokušati, bude li sve po planu, usmjeriti u eliptičnu orbitu oko Sunca, smještenu između Marsa i Zemlje.

Elon Musk večeras je nakon uspješnog lansiranja rakete objavio na Twitteru nekoliko zanimljivih video inserata, pogledajte ih…