Intesa Sanpaolo banka udvostručila kvartalnu dobit

0
2594
Poslovni prihodi Intesa Sanpaolo Banke porasli su 0,9% u odnosu na prvo polugodište lani

Italijanska Intesa Sanpaolo banka danas je predstavila novi četverogodišnji poslovni plan koji uključuje znatno smanjenje udjela nenaplativih kredita, veće prihode i uštede na troškovima, a izvijestila je i o rastu dobiti u četvrtom prošlogodišnjem kvartalu.
Intesa je novim četverogodišnjim planom zacrtala neto dobit u iznosu do šest milijardi eura u 2021. godini a operativne prihode u visini 20,8 milijardi eura. Time bi povrat po dionici trebao narasti na 12,4 posto, sa 7,9 posto u prošloj godini.
Udio nenaplativih kredita u ukupnom iznosu zajmova trebao bi biti prepolovljen, s 11,9 posto krajem 2017. godine, na šest posto 2021. godine. Time bi se njihov udio približio evropskom prosjeku od 5,5 posto, nasuprot prosječnom udjelu loših kredita u italijanskom bankarskom sektoru u visini 16 posto, prenosi Hina.
Prema danas objavljenim poslovnim rezultatima, neto dobit Intese Sanpaola u četvrtom je kvartalu 2017. iznosila 1,34 milijarde eura, u odnosu na 776 miliona eura koliko je iznosila u istom periodu godinu ranije.