Musk prodao dionice Tesle za 6,9 milijardi dolara

0
397
Elon Musk prodao je 5. augusta oko 7,92 miliona dionica kompanije Tesla

Američki milijarder Elon Musk prodao je dionice Tesle za 6,9 milijardi dolara, što je najveća prodaja do sada, kako bi izbjegao, kako kaže, rasprodaju proizvođača električnih vozila u zadnji čas u slučaju da bude prisiljen nastaviti s kupovinom Twittera.
Teslin glavni izvršni direktor prodao je 5. augusta oko 7,92 miliona dionica, prema više regulatornih dokumenata objavljenih nakon zatvaranja Njujorške burze u utorak, objavio je Bloomberg, prenosi SEEbiz.
Usred špekulacija o razlozima prodaje, Musk je u nizu tvitova rekao da želi spriječiti paničnu prodaju dionica ako bude prisiljen dovršiti 44 milijarde dolara vrijedno preuzimanje Twittera, koje je napustio prošli mjesec.
Na pitanje pratitelja na društvenoj mreži je li završio s prodajom dionica Tesle i bi li ih ponovno kupio ako se ne sklopi posao oko preuzimanja Twittera, kratko je odgovorio – Da.
Prodaja dolazi samo četiri mjeseca nakon što je Musk, najbogatiji čovjek na svijetu, rekao da ne planira više prodavati udjele u kompaniji koju je izgradio u globalnog lidera u električnim vozilima, nakon što se prethodno oslobodio 8,5 milijardi dolara vrijednih dionica nakon svojih početnih ponudu za kupovinu Twittera. Od tada su se Tesline dionice oporavile od najnižih nivoa koje su dosegle u maju, potpomognute općim trendom rasta dionica na Wall Streetu.