FAO indeks cijena hrane u junu porastao za 2,4 posto

FAO očekuje novu rekordno visoku svjetsku proizvodnju žitarica i dovoljne zalihe za 2020/21

0
951
FAO navodi da će zalihe žitarica vjerovatno porasti u 2022/23. godini

U junu su globalne cijene prehrambenih proizvoda porasle prvi put od početka godine potaknute oporavkom od biljnih ulja, šećera i mliječnih proizvoda. Međutim, na tržištu žitarica i mesa većina cijena je ostala pod padom pritiska uslijed nesigurnosti na tržištu koje stvara pandemija Covid-19, izvijestila je danas Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO).
FAO indeks cijena hrane, koji prati međunarodne cijene najtrgovanije prehrambene robe, u junu 2020. je prosječno iznosio 93,2 boda, što je oko 2,4% više u odnosu na prethodni mjesec.
FAO indeks cijena biljnog ulja porastao je u junu 11,3%, nakon pada u četiri uzastopna mjeseca. Oporavak uglavnom odražava nagli rast cijena palminog ulja zbog oporavka globalne potražnje za uvozom, nakon ublažavanja zastoja u vezi s Covid-19 u brojnim zemljama, te zabrinutosti zbog mogućih zastoja u proizvodnji uslijed dugotrajnog nedostatka radne snage za migrante. Cijene soje, suncokreta i uljane repice također su porasle.
FAO indeks cijena šećera porastao je u junu za 10,6% u odnosu na prethodni mjesec. Rast cijena sirove nafte pružio je snažnu podršku tržištima šećera, ohrabrujući brazilske mlinove za proizvodnju šećera da koriste više zaliha šećerne trske za proizvodnju etanola umjesto šećera, čime je utjecao na dostupnost i cijene šećera.
Indeks cijena mliječnih proizvoda FAO porastao je za 4% u odnosu na maj, što je prvo povećanje nakon četiri mjeseca pada.
FAO indeks cijena žitarica smanjio se za 0,6% iz maja. Pritisak na pad pšenice u junu je djelomičan zbog novih žetvi na sjevernoj hemisferi i poboljšanih perspektiva proizvodnje u mnogim glavnim zemljama izvoznicama, uključujući regiju Crnog mora.
FAO indeks cijena mesa pao je 0,6% u odnosu na maj, u prosjeku 6% ispod njegove vrijednosti iz juna 2019. godine. Kotacije goveđeg mesa i živine pale su, uglavnom zbog povećanih dostupnosti izvoza u glavnim proizvodnim regijama, dok su cijene svinjskog mesa zabilježile malo povećanje, uglavnom u Evropi, u očekivanju daljnjeg ublažavanja tržišnih ograničenja usljed pandemije Covid-19.

Rekordna proizvodnja žitarica

Svjetska proizvodnja žitarica mogla bi dostići novi rekord od 2.790 miliona tona u 2020. godini – što je 9,3 miliona tona više u odnosu na majsku prognozu – čime je za 3% nadmašila rekord u 2019. godini, procjene su FAO.
U skladu s novim prognozama proizvodnje i potrošnje, FAO sada očekuje da će svjetske zalihe žitarica do kraja sezone 2021. dostići 929 miliona tona, što predstavlja međugodišnje povećanje od 6%. Time bi se globalni omjer zaliha i upotrebe žitarica u 2020./21.