BBI banka i Općina Centar Sarajevo za privrednike obezbjedili 17,5 miliona KM

0
526
BBI banka i Općina Centar Sarajevo: Novi projekat podrške za mala i srednja preduzeća

U zgradi Općine Centar u Sarajevu ugovor o poslovnoj saradnji danas su potpisali načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i predsjednik Uprave BBI banke Amer Bukvić, čime je zvanično uspostavljena nova, izuzetno povoljna finansijska linija za subjekte male privrede registrovane na području ove lokalne zajednice.
Riječ je o projektu koji će privrednicima omogućiti da u BBI banci dobiju finansiranje po povoljnim uslovima uz potpuno subvencioniranje cjelokupne profitne marže od strane Općine Centar od 3,19%.
“Cilj nam je pomoći malim i srednjim preduzećima na teritoriji Općine da dobiju povoljna sredstva za svoje poslovanje, kako bi očuvali likvidnost u teškoj situaciji u kojoj se svi nalazimo. Činimo sve što možemo da mi kao lokalna zajednica u saradnji sa partnerima doprinesemo očuvanju radnih mjesta i da stvorimo uvjete za nova zapošljavanja, prije svega mladih”, izjavio je Ajnadžić, pozvavši sve privredne subjekte koji budu ispunjavali uslove javnog poziva da se prijave i iskoriste prednosti ove finansijske linije.
Za realizaciju ovog ugovora BBI banka je osigurala sredstva u iznosu od 17,5 miliona KM, dok je Općina Centar na ime subvencioniranja dijela profitne marže za korisnike ove finansijske linije iz svog budžeta za 2020. godinu obezbijedila 340 hiljada maraka.
Predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić je istakla kako je ovaj projekat samo jedna od mjera pomoći Općine Centar privrednicima u vremenu pandemije korona virusa.
Pravo na sredstva po ovoj finansijskoj liniji moći će ostvariti subjekti male privrede, fizička i pravna lica koja trajno obavljaju zakonom dozvoljene djelatnosti radi ostvarivanja dohotka odnosno dobiti na način kako je propisano Zakonom o poticaju razvoja male privrede, koji uredno izmiruju svoje zakonom predviđene obaveze, kao i sve ostale uslove Javnog poziva koji će do sredine jula ove godine biti objavljen u sredstvima javnog informisanja, kao i na web stranicama www.bbi.ba i www.centar.ba.