Na Biznis forumu u Dohi prezentirani ekonomski potencijali BiH

0
1353
Bh. delegacija učestvovala je u Dohi na Biznis forumu Katar-BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić predvodio je delegaciju Vijeća ministara BiH koja je učestvovala na Biznis forumu Katar-BiH koji se u organizaciji Katarske privredne komore održao danas u Dohi.
Na biznis forumu su prezentirane mogućnosti privredne saradnje Bosne i Hercegovine i Države Katar, kao i investicioni potencijali naše zemlje.
Zvizdić je tom prilikom rekao da je interes obje strane da se unaprijedi ekonomska saradnja, a posebno unaprijedi robna razmjena i poveća broj investicija. On je predstavio poslovno okruženje u BiH i istaknuo je da je naša zemlja otvorena za poslovne ljude i investicije. Naglasio je da je država sistematski regulirala proces investiranja i da snažno podržava strane investitore. Upoznao je prisutne i sa jučerašnjim sastankom sa katarskim premijerom koji je podržao sve prezentirane ideje o saradnji i izrazio nadu da će se sa istim susresti i bh. privrednici nakon današnjeg foruma.
Zvizdić je informisao prisutne sa ekonomskim potencijalima BiH u oblastima turizma, energetike, drvne industrijom, namjenske industrije, poljoprivrede i proizvodnje zdrave i halal hrane, farmaceutske industrije i infrastrukturnim projektima. Dodao je da je naša zemlja posebno zainteresirana za dugoročna strateška partnerstva kroz koja bi uvozila nova znanja i tehnologije i otvarala nova radna mjesta za zapošljavanje mladih. Istaknuo je da je delegacija Vijeća ministara BiH došla u Katar da ponudi konkretne projekte i traži partnera za ekonomski razvoj. Uputio je poziv i izrazio dobrodošlicu katarskim poslovnim ljudima da posjete Bosnu i Hercegovinu.
Biznis forumu su prisustvovali zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko, direktor FIPA-e Gordan Milinić, predsjednik VTK BiH Ahmet Egrlić i ambasador BiH u Državi Katar Tarik Sadović.
Zvizdić se na marginama Biznis foruma susreo sa počasnim sekretarom i članom Upravnog odbora Privredne komore Katara Alijem Bin Abdulateef Al Misnadom.
Danas je takođe Zvizdić razgovarao i sa generalnim direktorom Katarskog fonda za razvoj (QFFD) Khalifom Jassim Al-Kuwarijem o jačanju saradnje između Bosne i Hercegovine i Katara u oblastima obrazovanja, zdravstva i ekonomskog razvoja, te podršci mladim poslovnim ljudima iz privatnog sektora. On je rekao rekao da je interes BiH da ova saradnja rezultira podrškom pokretanju start-up kompanija sa ciljem otvaranja novih radnih mjesta za mlade ljude.
QFFD je fokusiran na tri važna sektora obrazovanje, zdravstvo i ekonomski razvoj, a bavi se davanjem stipendija, garancija i tehničke podrške.

Delegacija Vijeća ministara BiH razgovarala je sa izvršnim direktorom QIA-e Al Thanijem

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić susreo se danas u Dohi sa izvršnim direktorom Katarske investicijske agencije (QIA) Abdullahom bin Mohammed Bin Saud Al Thanijem sa kojim je razgovarao o investicijskim potencijalima i budućem djelovanju QIA-e u BiH.
Zvizdić i Al Thani složili su se da bi bilo dobro da QIA otvori regionalno predstavništvo u Bosni i Hercegovini. Zvizdić je izrazio uvjerenje da bi to donijelo pozitivan pomak u ekonomskim odnosima dvije zemlje te potaknulo poslovne ljude i kompanije iz Katara da traže partnere i posluju u BiH i regiji te je pozvao Al Thanija da posjeti BiH.
Izvršni direktor QIA je rekao da će u skorom periodu delegacija eksperata QIA-e predvođena direktorom za razvoj i investicije Abdulom Aziz bin Ali Al Thanijem posjetiti BiH.