Na Igmanu i Bjelašnici uskoro počinje obnova olimpijskih objekata

0
347
Potpisan sporazum za realizaciju aktivnosti na organizaciji 53. EFNS-a

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao je danas sa direktorom Sarajevo-šuma Samirom Omerovićem, direktorom ZOI ’84 Jasminom Mehićem, direktoricom Zavoda za izgradnju KS Belmom Barlov i predsjednikom Udruženja inžinjera i tehničara šumarstva FBiH Vahidinom Lušijom sporazum kojim se regulira podjela aktivnosti i odgovornosti koje je ranije usvojio Organizacioni odbor Evropskog takmičenja šumara u nordijskim disciplinama (EFNS).
Ministar Delić podsjetio je da se na omogućavanju uvjeta održavanja 53. EFNS-a u Sarajevu aktivno radi i da ovaj sporazum omogućava početak ralizacije neophodnih aktivnosti za održavanje ovog takmičenja u BiH.
“Nakon više od godinu dana stekli smo uvjete da krenemo u realizaciju aktivnosti koje će EFNS dovesti u naš grad i našu domovinu. Općinsko vijeće Hadžići prošle sedmice usvojilo je Urbanistički projekt Igman – Veliko polje i to je zeleno svjetlo našim preduzećima da krenu u revitalizaciju i obnovu olimpijskih sadržaja na Igmanu. Ovaj projekt, dakle doprinijet će, prevashodno, rješavanju zapuštenosti i nebrige o olimpijskim nordijskim objektima namijenjenim za biathlon i skijaško trčanje na Velikom Polju na Igmanu. Komplementaran je sa Regulacionim planom za Sportsko-rekreativni centar Igman i usklađuje se s trenutnim aktivnostima na finalizaciji Urbanističkog projekta Igman – Veliko Polje koji radi Općina Hadžići u koordinaciji sa Zavodom za planiranje KS”, izjavio je ministar Delić.
Dodao je i da je cilj realizacije ovog projekta staviti naše olimpijske planine u fokus evropske šumarske zajednice, ali i akademske zajednice iz oblasti šumarstva i zaštite šuma, te drugih javnosti, što će dugoročno osigurati i mogućnosti kandidiranja za organizaciju velikih međunarodnih takmičenja.
“Organizacija ovog takmičenja svojevrsna je i promocija tursitičkih potencijala, zimskog i ljetnog planinskog turizma, odnosno oživljavanje Velikog Polja na Igmanu u ljetnom i zimskom periodu, kao i promocija šumarstva i održivog gospodarenja šumama u Sarajevu, ali i BiH”, dodao je Delić.
Kako je istaknuto tokom potpisivanja, saradnja između strana potpisnica sporazuma će se odvijati u skladu s općim aktima i statutima potpisnika ovog sporazuma i na osnovu potpisanih ugovora za eventualni pojedinačni projekt u okviru pripreme organizacije za održavanje 53. EFNS-a.
Sportski objekti/borilišta bit će korišteni za održavanje 53. EFNS-a u zimskim sportovima i disciplinama u skladu sa uputama i vodičem krovne organizacije ovog tekmičenja.
Potpisivanjem ovog sporazuma Organizacioni odbor EFNS-a, kao glavni nositelj i organizator održavanja takmičenja zvanično može početi provoditi sve planirane aktivnosti shodno usvojenom operativnom planu i budžetu za 53. po redu ovo takmičenje. Organizator aktivnosti takmičenja bit će angažovan u obliku Organizacionog odbora 53. EFNS-a.