Na Kickstarter stiže uređaj: Nikad lakša konverzija u e-bicikl

0
1553
PikaBoost dodatak je za bicikl kojim i oni obični mogu vrlo lako postati električni

Američki izum PikaBoost dodatak je za bicikl kojim i oni obični mogu vrlo lako postati električni. Sklop teži tri kilograma i postavlja se na ram, dok svoju funkciju ostvaruje direktnim oslanjanjem na gumu
Proizvela ga je američka kompanija Livall koja želi svima omogućiti da u nekoliko poteza elektrificiraju svoj bicikl te dobiju pomoć električne energije prilikom pedaliranja.
Kompaktni sklop postavlja se na ram, obično ispod sjedala, a svojim gumenim kotačićem naslanja se na stražnju gumu. Kroz taj kontakt ostvaruje glavne dvije funkcije: prijenos snage na stražnji točak i regeneriranje snage prilikom kočenja i njezin povrat u ugrađene baterije.
U samom PikaBoostu nalazi se set od 18 punjivih i izmjenjivih baterija tipa 18650, koje ukupno imaju kapacitet od 243 Wh. Tu je i elektromotor/generator, snage 250 W, a proizvođač kaže kako će doseg elektrificirane vožnje biti do 30 kilometara. Nakon toga trebat će baterije napuniti putem USB punjača, za oko 3 sata.
Kompaktni PikaBoost u istom vodootpornom kućištu, veličine 6,6 x 33,8 x 13 cm, donosi i stražnje stop svjetlo s automatskom detekcijom usporavanja, USB priključak, mehanizam za zaključavanje, senzore vrste terena i pada, kao i automatsku kočnicu. Sistemu ne treba ‘davati gas’ ručno, jer on sam određuje koliko je i kada vozaču potrebno pomoći, kako bi održao konstantu brzinu vožnje.
PikaBoost je, nakon parkiranja bicikla, moguće zaključati putem pripadajuće mobilne aplikacije ili pak jednostavno, bez potrebe za korištenjem alata, skinuti i ponijeti sa sobom.
Potencijalne probleme s ovim dodatkom mogli bi imati korisnici bicikala sa stražnjim blatobranima, koji će taj dodatak morati skinuti žele li imati električni pogon. Isto tako, nije sasvim jasno kako bi se PikaBoost nosio sa stražnjim točkom na amortizerima, jer se prema prikazanom čini da je prilagođen samo hardtail biciklima, bez suspenzije na stražnjoj osovini. Možda tokom daljnjeg razvoja Livall riješi i ove nedoumice, piše Bug.hr.
Livall PikaBoost bit će lansiran ove sedmice putem Kickstartera. Osnovna će mu cijena biti 599 dolara, ali za prve podržavatelje kampanje ona će biti prepolovljena i iznosit će 299 dolara za određeni broj ranih kupaca.