ILO: Globalni rast zaposlenosti će se značajno pogoršati u četvrtom kvartalu

U trećem kvartalu bilo je 40 miliona manje poslova s punim radnim vremenom nego u četvrtom tromjesečju 2019. godine, navodi ILO

0
350
Globalni rast zaposlenosti će se značajno pogoršati, upozorava ILO

Globalni rast zaposlenosti značajno će se pogoršati u ovom kvartalu, pogođen ekonomskim previranjima izazvanim ratom u Ukrajini i uticajem strože monetarne politike na potrošnju, saopćila je danas Međunarodna organizacija rada (ILO).
Već postoje znaci da je oporavak globalnog broja radnih sati koji je viđen početkom 2022. godine imao regresiju u drugom i trećem kvartalu, saopćilo je tijelo UN-a.
Sveukupno, između jula i septembra bilo je 40 miliona manje poslova s punim radnim vremenom nego u četvrtom tromjesečju 2019., što se koristi kao referentni nivo prije pandemije COVID-a, dodaje se.
S obzirom na trenutne trendove, globalni rast zaposlenosti će se značajno pogoršati u četvrtom tromjesečju 2022., navodi ILO u svom izvještaju.
ILO je pogoršanje broja radnih sati sredinom 2022. pripisao ponovnom uvođenju ograničenja javnog zdravlja i poremećajima na tržištu rada u Kini, kao i sukobu u Ukrajini i inflatornim pritiscima koji su rezultirali zbog poremećaja u izvozu energije i hrane.
U izvještaju se također navodi da bi pretjerano pooštravanje politike moglo uzrokovati neopravdanu štetu radnim mjestima i prihodima kako u naprednim zemljama tako i u zemljama u razvoju, prenosi Fena.
ILO je upozorio na sve manje slobodnih radnih mjesta i porast nezaposlenosti u posljednjim mjesecima godine.