Na NLB beskontaktnim bankomatima novac možete podići i sa mobitelom

0
2289
NLB Banka Sarajevo pustila je u rad 13 beskontaktnih ATM uređaja na različitim lokacijama

NLB Banka d.d. Sarajevo je pustila u rad 13 beskontaktnih ATM uređaja na različitim lokacijama, a u narednom periodu je planirano intenziviranje ovog procesa i zamijene većine bankomata u mreži contactless ATM uređajima.
Ova inovativna usluga je pored klijenata NLB Banke, dostupna i klijentima drugih banaka koji posjeduju karticu ili drugi uređaj koji podržava beskontaktno plaćanje. Naravno, klijenti koji ne posjeduju beskontaktnu karticu također mogu podizati gotovinu na uobičajan način na ovoj vrsti ATM uređaja.
Transakcija podizanja i uplaćivanja novca ili provjere stanja na računu započinje jednostavnim prislanjanjem beskontaktne kartice ili mobilnog uređaja putem NLB Pay aplikacije unutar koje je sačuvana kartica korisnika, na contactless čitač, a nastavlja se unosom sigurnosnog ili PIN koda putem touch screen ekrana. Ono što razlikuje sistem beskontaktnog plaćanja na POS uređajima na prodajnim mjestima gdje nije potrebna potvrda PIN kodom za transakcije manje od 60 KM, jeste da je na bankomatu PIN obavezan za sve transakcije, neovisno o iznosu.
Prednost beskontaktnih bankomata prije svega jeste viši nivo sigurnosti, jer se kartica ne ubacuje u čitač, te samim time se sprječava potencijalna opasnost skimming-a, odnosno krađe podataka sa kartice. Pored toga, kartica je sve vrijeme u ruci korisnika što također smanjuje rizik od gubitka kartice, te ne postoji mogućnost zadržavanja kartice u bankomatu.
Provođenje transakcija beskontaktnim putem je brzo i jednostavno, te skraćuje cjelokupni proces u odnosu na tradicionalno podizanje novca na bankomatima. Ono što je posebno važno napomenuti jeste da pri podizanju novca putem mobilnog telefona, odnosno NLB Pay aplikacije jeste da je prethodno potrebno otključati aplikaciju što dodatno doprinosi sigurnosti transakcije. Trenutno su klijentima, putem NLB Pay aplikacije dostupne digitalizirane samo Mastercard kartice, no digitalizacija i svih Visa kartica je u procesu implementacije.
Dakle, ako ste izašli van kuće i zaboravili novčanik a imate potrebu za gotovinom, dovoljan vam je mobitel.
Sa NLB Pay aplikacijom na vašem mobitelu, NLB Banka je klijentima omogućila sasvim novu dimenziju korisničkog iskustva – od beskontaktnog plaćanja do beskontaktnog podizanja gotovine na bankomatima.
Dodatno, ova aplikacija pruža viskom nivo sigurnosti. Korisnik sam može:
– blokirati podizanja gotovine na bankomatu
– blokirati plaćanja u inostranstvu
– blokirati online plaćanja
– u potpunosti blokirati karticu.