Xiaomi osmislio bežično punjenje mobitela na udaljenosti od nekoliko metara

0
527
Kineski proizvođač predstavio tehnologiju potpunog bežičnog punjenja na daljinu

Kineski Xiaomi je predstavio tehnologiju bežičnog punjenja ‘Mi Air Charge Technology’. Ova tehnologija uključuje potpuno bežično punjenje elektro uređaja, koji za vrijeme punjenja ne moraju biti na punjaču niti ga fizički dodirivati. Naprotiv, ova metoda punjenja navodno djeluje na udaljenosti od nekoliko metara
Kako navode iz kompanije Xiaomi, u jednoj sobi treba imati samo jedan ovakav punjač, koji onda energiju šalje do mobitela i drugih uređaja unutar prostorije, bez obzira na fizičke prepreke među njima. Najviša snaga punjenja koja se za sada može postići ovim načinom je 5 W.
Kineska kompanija tvrdi da je tajna njihovog bežičnog punjača u pozicioniranju antena i uređaja. Unutar punjača postoji pet interferencijskih antena s faznim pomakom, koje mogu precizno odrediti položaj uređaja za punjenje. Potom niz od 144 antene prema mobitelu odašilje snop milimetarskih radiovalova koji mu prenose električnu energiju.
U uređaju koji se ovako puni također postoje antene koje dojavljuju položaj uređaja kao i 14 onih koje primaju milimetarske valove i pretvaraju ih električnu energiju za punjenje baterija, prenosi Bug.hr.
Ovaj revolucionarni način punjenja, kažu, moći će raditi i s drugim uređajima poput zvučnika, stolnih svjetiljki, pametnih satova i drugih nosivih ili uređaja pametnog doma.
Xiaomi navodi kako je ovu tehnologiju razvio u vlastitim pogonima, no za sada ne nude nikakve dodatne detalje niti okvirni vremenski rok kada bi se ‘Mi Air Charge Technology’ mogao naći u komercijalnoj primjeni.