Na tri lokacije u općini Jezero potvrđena nalazišta zlata

0
211
Na tri lokacije na području općine Jezero potvrđeni su visoki sadržaji zlata (Foto: Lykos Balkan Metals)

Generalni direktor kompanije Lykos Balkan Metals, Miloš Bošnjaković kazao je da su dosadašnji laboratorijski rezultati geoloških istraživanja na području općine Jezero pokazali visoke sadržaje zlata.
“Na tri lokacije na teritoriji općine Jezero potvrđeni su visoki sadržaji zlata na kontaktima različitih litoloških jedinica, i do nevjerovatnih 27,5 grama po toni u kontinuitetu od čak 60 metara, što je neuobičajeno visok sadržaj i za svjetski poznate rudnike zlata”, izjavio je Bošnjaković.
Lykos Balkan Metals, kompanija listirana na Australijskoj berzi, od prošle godine na području Jezera, na zapadu Bosne i Hercegovine, vrši geološka istraživanja putem svoje kćerke-firme SNK Metali. Za projekte u bh. entitetu RS prvobitno je osigurano 15,5 miliona KM.
Iako se radi o ranoj fazi istraživanja, iz Lykosa poručuju da se ovi rezultati mogu smatrati jednim od najboljih na području cijele BiH, ali i Balkana. U 2023. godini se očekuje da će kompanija samo u općinu Jezero investirati više od 60 miliona KM.
Za detaljne informacije o ležištu, koncentraciji i količini ove rude predstoje godine detaljnog rada na lokalitetu. Stoga menadžment Lykos Balkan Metals poziva Vladu RS-a da se uključi u podršku implementaciji ove strane investicije, kako bi se postigao maksimalan učinak na daljem ekonomskom razvoju RS, a i Bosne i Hercegovine u cijelosti, saopćio je Lykos Balkan Metals.