Nacionalni park ‘Una’ mamac za turiste: Za 30% više gostiju

0
954
Edita Đapo i Amarildo Mulić

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo danas je s direktorom JP Nacionalni park ‘Una’ Amarildom Mulićem potpisala ugovor o redovnom finansiranju za 2018. godinu u iznosu od 500.000 KM.
Zbog svoje lokacije i sadržaja, Nacionalni park ‘Una’ je izuzetno važan za razvoj turizma u Bosni i Hercegovini. Osim prirodnih ljepota, ovaj prostor ima i kulturno-historijsku vrijednost, jer obiluje bogatim naslijeđem arheoloških nalazišta i historijskih spomenika, kao i ostacima srednjovjekovnih utvrda i sakralnih objekata različitih vjera i kultura.
U 2017. godini ostvareno je 85.000 posjeta, što je 30 posto više u odnosu na godinu ranije. Broj posjeta Nacionalnom parku ‘Una’ je svake godine za 30 posto veći u odnosu na prethodnu, što se smatra dobrim pokazateljem rada i funkcionisanja čime je ostvaren i porast vlastitih prihoda.
Federalna ministrica Đapo istakla je da u naredne tri godine Nacionalni park ‘Una’ treba da bude samoodrživ.
“Iz budžeta za 2017. godinu finansiralo izgradnju vodovoda Ćelije – Štrbački Buk, za čiju realizaciju je nadležan Grad Bihać i početak radova se očekuje krajem septembra ove godine. U okviru programa unapređenja ukupne turističke ponude, Federalno ministarstvo je finansiralo i prošlogodišnju manifestaciju UNA Regata“, kazala je Đapo.
Ministrica je dodala da je Federalna vlada kroz transfer nižim nivoima vlasti podržala projekt asfaltiranja pristupnih puteva iznosom od milion KM, a završetak KfW projekta instalacije sistema za prečišćavanje otpadnih voda sufinansirala je s 500.000 KM.
Za samoodrživost Nacionalnog parka ‘Una’ od vitalnog je značaja i puštanje u funkciju dijela Unske pruge za potrebe organizacije turističkih obilazaka vozom na relaciji Bihać – Kulen Vakuf i Bihać – Martin Brod, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here