Nagrade za BiH na svjetskom investicionom mitingu u Dubaiju

0
1177
Na AIM mitingu u Dubaiju FIPA proglašena za najbolju agenciju, Al Shiddi Trading najbolji investitor

Na svjetskom godišnjem investicionom mitingu – Annual Investment Meeting (AIM), koji se održava u Dubaiju od 8. do 10. aprila, na kojem ove godine učestvuje preko 20 hiljada ljudi iz svjetskog biznisa, Agencija za promociju stranih investicija BiH (FIPA) je proglašena najboljom Agencijom za privlačenje stranih investicija na području Centralne i Istočne Evrope.
Istovremeno, Al Shiddi Trading je proglašen najboljim investitorom sa svojim projektom Swissotel u Sarajevu.
Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Šeika Mohammeda Bin Rashid Al Maktouma, podpredsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata i premijera i vladara Dubaija.
Nagrade su primili Gordan Milinić i Abdulah Mohammed Al Shiddi, a svečanom uručenju je prisustvovao i ambasador BiH u UAE Šerif Mujkanović.
Na posebnoj ceremoniji, AIM investicijske nagrade su dodijeljene odabranim agencijama za promociju investicija (IPA) iz svakog regiona svijeta u znak priznanja za njihov izvanredan rad u uspješnom privlačenju značajnih i korisnih projekata direktnih stranih ulaganja u 2018. godini, te doprinosu ekonomskom rastu i razvoju tržišta.
Kao kriterij za odabir najboljih IPA i investicijskih projekata, formirana je komisija od 9 međunarodnih eksperata, koji su procijenili svaki od nominovanih projekata koji su ušli u uži izbor koristeći kriterije poput: veličina investicije, efekti investicija na ekonomski razvoj, prenos znanja, proces servisiranja investitora, održivost i veze s lokalnom zajednicom i privredom, te uticaj digitalizacije na privlačenje stranih direktnih investicija.
Predstavnici institucija i kompanija iz 150 zemalja svijeta iz različitih sektora poput proizvodnje hrane, metalo-prerađivačkog sektora, energetike, turizma, nekretnina, finansija, građevinarstva, informacionih tehnologija, farmacije, učestvuju na ovoj manifestaciji, uključujući i predstavnike agencija za strana ulaganja iz cijelog svijeta radi uspostavljanja novih kontakata i razmjene iskustava vezano za politike privlačenja stranih ulaganja, poboljšanje konkurentnosti, strategije za promociju, podsticaje za strane investitore.