Najavljena druga generacija vodikom pogonjene Toyote Mirai

0
745
Nova generacija Toyota Mirai donosi i poboljšanja u tehnologiji gorivih ćelija

Toyota Mirai druge generacije bit će otkrivena na ovogodišnjem Tokyo Motor Showu, a u prodaji bi se trebala pojaviti krajem sljedeće godine.
Prije službenog predstavljanja iz japanske kompanije objavili su nekoliko slika novog prototipa svog vozila na vodik.
Prema najavama, nova Toyota Mirai trebala bi biti ‘automobil koji vlasnici žele voziti cijelo vrijeme’, jer se odlikuje emocionalnim i atraktivnim dizajnom, kao i dinamičnim performansama. Nova generacija Miraija donosi i poboljšanja u tehnologiji gorivih ćelija i povećani kapacitet za pohranu vodika, što znači da bi novi model trebao nuditi oko 30% veću autonomiju od sadašnjeg.

Novi model trebao bi nuditi oko 30% veću autonomiju od sadašnjeg

Kompletno vozilo bit će redizajnirano i zasnovano na Toyotinoj platformi TNGA, imat će stražnji pogon, velike 20″ točkove, dok će karoserija biti obojana posebnom plavom bojom u više slojeva koja će automobilu davati dodatnu dubinu i svjetlinu. Novi smještaj pogona i gorivih ćelija značit će i da će buduće verzije Miraija imati prostor za pet, umjesto dosadašnje četiri osobe.

Karoserija će imati višeslojnu plavu boju koja će vozilu davati dodatnu dubinu i svjetlinu

U Toyoti smatraju da električno pogonjeni automobili imaju budućnost ako im energiju daju baterije, ali i vodikove gorive ćelije. Njihov model Mirai prvi se put pojavio 2014. godine i dio je nastojanja Toyote da pokažu globalni potencijal vodika kao goriva koje može osigurati čistu energiju i održivu mobilnost. Od tada je u svijetu prodano oko 10 hiljada primjeraka ovog automobila, prenosi Autonet.hr.
Inače, Toyota Mirai bit će i jedno od službenih vozila Olimpijskih igara u Tokiju sljedeće godine.