Najavljena investicija od 12 miliona KM na području Goražda

0
260
Sastanak premijerke BPK i gradonačelnika Goražda sa zastupnikom u Parlamentu FBiH i predstavnicima JP Ceste FBiH

Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde Aida Obuća i gradonačelnik Grada Goražda Ernest Imamović razgovarali su danas sa Adnanom Efendićem, zastupnikom i članom Odbora za promet i komunikacije u Parlamentu FBiH i Behrudinom Stroilom, vodećim inženjerom za objekte u JP Ceste Federacije BiH.
Tema razgovora bilo je finaliziranje imovinsko-pravnih odnosa na objektu ‘Most + kružni tok’ te izgradnja obilaznice Goražda, investicije od 12 miliona KM na područje Bosansko-podrinjskog kantona.
“Investitor još nije uveo izvođače na dijelu gradilišta koji se zove Kružni tok zbog nerješene jedne parcele. Danas smo sa gradonačelnikom i premijerkom dogovorili da ćemo se potruditi da što hitnije riješimo i ovaj problem kako ne bismo dolazili u pravni spor. Na dodatnom sastanku kod gradonačelnika Grada Goražda, pokušat ćemo definisati naše naredne korake da problema više ne bude”, kazao je Behrudin Stroil, vodeći inženjer za objekte u JP Ceste FBiH.
Danas je razgovarano i o izgradnji obilaznice Goražda, gdje su predstavnici Cesta FBiH ponovo inicirali njeno najbolje moguće rješenje, a to je nastavak stare obilaznice do Hubjera i izgradnja novog mosta.
“Ta sredstva su obezbijeđena, ali su zakočena zbog neizvođenja urbanističke dozvole i žalbe građana prema Cestama FBiH i time smo pokazali da nismo baš partneri u ovom dijelu. Dogovorili smo da premijerka i gradonačelnik uzmu više učešća u razgovoru sa ljudima da se taj projekt obnovi i da krenemo u izgradnju. Procijenjena vrijednost je 12 miliona KM, obilaznica + most i šteta je ne izbaciti saobraćaj izvan grada i ne iskoristiti investiciju koja je očigledno moguća”, tvrdi Stroil.
Zastupnik u Parlamentu FBiH i član Odbora za promet i komunikacije dr sci Adnan Efendić upozorio je kantonalne i gradske zvaničnike da bi investicijska sredstva namijenjena ovom Kantonu u Gradu Goraždu, ako se ne riješe imovinsko-pravni problemi, mogla biti preusmjerena na drugu stranu, u projekte koji su spremni za realizaciju.
Spremnost na saradnju u interesu svih građana pokazali su i najviši kantonalni i gradski zvaničnici.
“Sa pozicija premijera BPK i gradonačelnika Grada Goražda usaglasili smo da nam je jako bitno da se nastavi ulaganje u infrastrukturne projekte na području kantona i Grada Goražda, da nam je ovo veoma značajna investicija i da ćemo uraditi sve što je u našoj nadležnosti i u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima da se ovaj projekt realizira, ali da ćemo takođe, u saradnji i razgovoru sa građanima kako Grada Goražda, tako i Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, tražiti najbolja i najprihvatljivija rješenja za sve partnere u realizaciji ove investicije”, poručila je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here