Nakon 10 godina ponovno uspostavljena međunarodna željeznička linija Sarajevo – Ploče

Talgo voz će na liniji Sarajevo - Ploče - Sarajevo saobraćati od danas do 11. septembra petkom, subotom i nedjeljom

0
266
Premijer Novalić s direktorom ŽFBiH Džafićem uoči polaska voza na liniji Sarajevo - Ploče

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić jutros je, s direktorom JP Željeznice FBiH Enisom Džafićem, prisustvovao zvaničnom početku međunarodne putničke željezničke linije Sarajevo – Ploče, koja je uspostavljena nakon gotovo deset godina prekida.
Talgo voz će na liniji Sarajevo – Ploče – Sarajevo saobraćati od danas do 11. septembra petkom, subotom i nedjeljom.
Premijer Novalić rekao je da je vožnja tom dionicom jedna od najzanimljivijih u Evropi, ali i u svijetu, te da Vlada Federacije BiH ima ozbiljne namjere kada su u pitanju Željeznice FBiH. Istakao je i značaj željeznica u privredi, te naglasio da u razvijenim zemljama osnovu transporta čine željeznice, za što smatra da je trend koji će doći i u BiH.
“Naše željeznice i pruga su preuzele ulogu u transportu tereta. Mi smo regionalni lider u prevozu tereta kada se računaju milioni tona, a nesretna događanja u Ukrajini su pokazali da se to povećava, jer su se transporti prebacili na jug, Ploče. To vidimo po frekvenciji transporta koji idu preko Srbije, Mađarske, do Ukrajine”, rekao je federalni premijer.
Naglasio je da Vlada FBiH ima ozbiljne namjere kada su u pitanju Željeznice FBiH, te da je od preuzimanja svog mandata planirao restrukturiranje te kompanije.
“Tada smo vidjeli da se 20 godina nisu plaćale obaveze i da je poslovanje bilo negativo 66 miliona KM. Danas je to deset puta manje. Uz potporu Vlade FBiH, ova kompanija je investirala 37 miliona eura u južnu prugu. Radimo projektno renoviranje željeznice i do Doboja, a s Vladom TK imamo dogovor izrade projekta željezničkog koridora prema Beogradu”, rekao je Novalić.
Dodao je da je današnja svečanost posvećena povećanju putničkog internacionalnog transporta.
“Sada se pregovara sa željeznicama Republike Srpske i Republike Hrvatske da pustimo talgo voz i prema Zagrebu”, rekao je Novalić.
Direktor ŽFBiH Džafić naglasio je da ova kompanija pokušava ispuniti sve svoje obaveze, kako prema privredi, tako i prema putnicima, te učiniti prevoze komfornijim i pristupačnijim.
“Proteklih godina imamo konstantno povećanje prevoza putnika u putničkom saobraćaju i povećanje tereta u teretnom saobraćaju. Znači da vodimo ispravnu politiku i da smo spremni da ispoštujemo sve zahtjeve”, istakao je Džafić.
Podsjetio je da su Željeznice FBiH od 2015. do 2022. godine prošle proces rekonstruiranja u tehničko-tehnološkom smislu, ljudskim resursima i finansijskom poslovanju jer se preduzeće nalazilo u vrlo teškoj situaciji kada je u pitanju organizacija rada i finansijsko poslovanje.
Rekao je da je Vlada FBiH prema zakonu o finansijskoj konsolidaciji uplatila 24 miliona KM, a dodatno je za investicije i razvoj željezničke infrastrukture osigurala 20 miliona KM, dok je budžet za 2022. godinu najveći dosad.
Iz Željeznica FBiH su ranije saopćili da putnicima nude i niz povlastica, popuste kod putovanja, kao i povlastice za studente, penzionere, osobe starije od 60 godina života, novinare i ratne vojne invalide. Sporazum o uvođenju sezonskog voza na relaciji Sarajevo – Ploče postignut je sredinom juna u Zagrebu.