Naredne sedmice bit će raspisan javni poziv za tunel Kobilja Glava

0
353
Ubrzano se radi na izgradnji dijela Prve transverzale, ruše se kuće Tešanjskoj ulici

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, ministar saobraćaja KS Adi Kalem, načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i direktor Direkcije za puteve KS Selmir Kovač obišli su danas radove koji se trenutno odvijaju na dijelu trase Prve transverzale od Kranjčevićeve ulice do Braće Begić.
Ministar Kalem je kazao da su u toku radovi na rušenju objekata u ulici Tešanjska na brojevima 23 i 21. Najavio je i ubrzano pokretanje radova na izgradnji ove izuzetno važne saobraćajnice za Kanton Sarajevo. Planirano je da nakon što se završe procedure oko žalbenih rokova izvođači krenu s radom. Dodao je i da je u toku formiranje pregovaračkog tima za rješavanje probleme s firmom Penny Plus.
Naredne sedmice bit će raspisan javni poziv za tunel Kobilja Glava, jer se zbog EBRD procedura taj rok morao produžiti.
Ministar Kalem je podsjetio i kako se radovi izvode i na dionici Rondo – Bare – Tunel.
“Projektanti rade na pripremi projekta izmještanja gasovoda koji ide prema Vogošći i uskoro se kreće s projektovanjem tog dijela trase”, naglasio je.
Ovom prilikom je istakao i mnogobrojne aktivnosti koji se izvode i na Južnoj longitudinalni, gdje se uskoro očekuje završetak i revizija projekta za izmještanje postojeće zgrade s mjesta na kojem je planiran kružni tok. Radi se i na drugoj fazi rekonstrukcije ulice Džemala Bijedića i treće faze Devete transverzale.
“Dio Devete transverzale, tačnije spoj sa autoputem, radi se s EBRD-om, te će uskoro biti odabran direktan izvođač radova”, rekao je ministar Kalem.