Nastavak podrške privredi KS: Ko će dobiti neutrošenih 10 miliona KM

0
259
Predstavnici Vlade KS i poslodavaca razgovarali o mjerama za pomoć privrednim subjektima

Na inicijativu premijera Kantona Sarajevo Marija Nenadića, danas je održan sastanak u Vladi KS sa predstavnicima Udruženja poslodavaca KS kojem su prisustvovali i ministri rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica Jasna Agić, ministar finansija Jasmin Halebić i ministar privrede Draško Jeličić.
Sastanak je organiziran s ciljem uvida do sada realiziranih aktivnosti s ciljem provedbe korona zakona i otpočinjanja druge faze podrške privredi KS.
Istaknuto je kako je za isplatu dijela plate privrednim subjektima na području KS za mart, april i maj do sada iz Budžeta KS isplaćeno je 9.603.527 KM, dok je od 5 miliona podsticaja za poljoprivredu do sada isplaćeno 2.060.802 KM.
Također je i 312 obrtnika, koji su ispunili uslove za dodjelu podsticajnih sredstava dobilo sredstva u iznosu od po 480,75 KM i to iz planiranih sredstava u iznosu od 150.000 KM namijenjenih za ovu grupaciju. Ukupna pomoć koja je do sada realizirana direktno u privredu KS, iznosi oko 33 miliona KM.
Resorni ministri su tokom sastanka informisali o uspješno realiziranim zajedničkim projektima Kantona i općina, u kojem su učešće uzele sve općine, osmi Starog Grada. Međutim i za ovu općinu Kanton je realizirao projekt koji se odnosi na podršku fizičkim licima i obrtnicima iz Općine Stari Grad.
Kako je preostalo više od 10 miliona KM neutrošenih sredstava, ministar Jeličić je najavio da je potrebno donijeti nove kriterije, ali opet zajedno sa poslodavcima, kako bi se na najbolji način isplatila ta sredstva.
“Turistička zajednica će moći ponovno iz svog budžeta izdvojiti novac za najugroženije djelatnosti, ali mi moramo zajedno doći do rezultata koji bi dali podstrek privredi”, poručio je ministar Jeličić.
Prema informacija sa terena, na sreću veći dio privrednika se u protekla dva mjeseca uspio privredno oporaviti, ali će nekima pomoć biti i dalje potrebna, rečeno je na sastanku.
Naredni sastanak sa poslodavcima najavljen je i zakazan za sljedeću srijedu, a sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za utorak.