U Lukavcu otvoren 18. međunarodni sajam turizma i ekologije ‘List’

0
370
Današnjoj svečanosti prisustvovao je veliki broj zvaničnika, premijer TK otvorio sajam List

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović danas je svečano otvorio 18. po redu međunarodni sajam turizma i ekologije ‘List’ u Lukavcu. Iako su mnoge sajamske aktivnosti ove godine otkazane sajam ‘List’ je umjesto u maju organiziran u septembru, kako su to epidemiološke prilike dozvolile, i održava se na otvorenom platou u centru Lukavca.
“U mnogim zemljama ovo korona-ljeto protječe u znaku slogana: upoznaj svoju domovinu. Zemlje zapadnog Balkana, među kojima i Bosna i Hercegovina kao posebno pogođene pandemijom „osuđene“ su na turizam kod kuće i domaće turiste. Sve to ponovno je ukazalo na mali broj brendiranih destinacija i neadekvatnu turističku infrastrukturu, što je izazov koji je pred nas postavljen. Očekujem da nam ovakve sajamske aktivnosti pomognu u savladavanju ovog izazova”, kazao je premijer Tulumović, te dodao da smo upravo okrenuti sebi, u ovo ‘vrijeme korone’ pronašli put kojim trebamo ići kako bi smo naše destinacije pretvorili u brendove.
Načelnik Općine Lukavac Edin Delić kazao je da su imali određenu dozu straha da li će sve ići kako su planirali. Ipak, dodao je, uz maksimalno pridržavanje mjera kako bi bili zaštićeni izlagači i posjetioci, odlučili su da organiziraju tu manifestaciju.

Sajam je okupio manji broj izlagača, ali je zadržao međunarodni karakter (Foto: Tip.ba)

Sajam ove godine okuplja nešto manji broj izlagača, nego što je to bio slučaj prethodnih godina, ali je on i ove godine zadržao svoj međunarodni karakter. Uz izlagače iz Bosne i Hercegovine, ove godine na Sajmu su i izlagači iz Albanije, Hrvatske, Srbije i Slovenije.
I sam program sajma je modificiran, pa će umjesto takmičenja srednjih ugostiteljskih škola biti održano takmičenje u pripremi autohtonih jela, te okrugli stolovi posvećeni ekologiji i turizmu. Značajno je istaknuti i da su ove godine na Sajmu, po drugi puta dodijeljena priznanja ‘Zvijezda turizma BiH’ koja dodjeljuje Privredna komora FBiH, te je u okvirima Sajma predviđena manifestacija ‘Izbor za Miss Federacije BiH’.
I ove godine sajam „List“, koji ostaje otvoren do subote, 19. septembra, doprinijet će predstavljanju Lukavca kao grada turizma, prirodnih ljepota, odnosno grada koji, osim industrije, ima još mnogo toga da ponudi, piše Tuzlainfo.ba.
Osim premijera Tulumovića današnjoj manifestaciji prisustvovali su i predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović, ministar trgovine, turizma i saobraćaja Edin Buševac, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Elvir Rožnjaković, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mustafa Šakić, ministar unutrašnjih poslova Sulejman Brkić i ministar za boračka pitanja Amir Kulaglić.