Guverneru Softiću nagrada za doprinos stabilnosti finansijskog sistema BiH

0
569
Guverneru Centralne banke BiH dr. Senadu Softiću uručena nagrada 'Zlatni BAM'

Na manifestaciji ‘Večer bankara’ održanoj u Sarajevu, koju organizuje finansijsko-poslovni magazin ‘Banke i biznis’, dodijeljena je nagrada ‘Zlatni BAM’ guverneru Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) dr. Senadu Softiću za doprinos stabilnosti finansijskog sistema BiH.
Plaketa ‘Zlatni BAM’ je posebno priznanje žirija, koji čine novinari i stručni saradnici magazina ‘Banke i biznis’, a koje se dodjeljuje za doprinos kvalitetnom radu i razvoju bankarskog sektora, saopćeno je iz Ureda za komunikacije CBBiH.
Guverner Softić je istakao važnost prepoznavanja uloge i značaja CBBiH i od šire javnosti.
“Centralna banka BiH je institucija koja će i dalje poštovati najviše profesionalne standarde centralnog bankarstva. Mi smo itekako svjesni da se svijet oko nas, naše okruženje te poslovna klima u BiH, ubrzano mijenja. Nastojimo što bolje pratiti savremene trendove od kojih bih nabrojao samo neke, najvažnije: digitalizacija finansija i pojava tzv. fintech kompanija, kriptovalute kao Bitcoin, uticaj klimatskih promjena na finansijsku stabilnost, fokus na finansijsku inkluziju odnosno uključivanje što većeg udjela populacije u formalni finansijski sektor, nužnost finansijske edukacije jer i finansijski produkti koji se nude postaju sve složeniji, itd. To su sve izazovi o kojima treba da vodimo računa ukoliko želimo da budemo u korak s aktuelnim i budućim trendovima”, rekao je guverner Softić.
On je dodao da će, u skladu s tim, CBBiH nastaviti kontinuirano raditi na povećanju transparentnosti, redovno publikujući sve svoje izvještaje i jačajući prisustvo na društvenim mrežama.
Priznanje ‘Zlatni BAM’ uručeno je i komercijalnim bankama u osam kategorija: za najveću aktivu, ukupan kapital, prinos na dionički kapital, prinos na aktivu, veličinu dioničkog kapitala, obim rasta depozita i kredita, najveću aktiva među bankama s pretežno domaćim kapitalom i za najveću bruto dobit po zaposlenom među bankama s pretežno domaćim kapitalom. Nagrade su dodijeljene na osnovu revidiranih izvještaja o poslovanju banaka u 2019. godini.