Nastavljen pad globalne isporuke pametnih telefona – 12,7% na godišnjem nivou

0
128
Najveći pad bilježi Realme, slijede ga Samsung i Xiaomi

Prema preliminarnim podacima za prvi kvartal 2023. koje je objavila Omdia nema dobre vijesti za OEM proizvođače pametnih telefona. U izvještaju se, između ostalog, navodi kako je ranije zabilježeni pad u isporuci pametnih telefona nastavljen i dalje, i to za 12,7%, u odnosu na isti period prošle godine.
Tako i oni potvrđuju rezultate koje je već objavio Canalys. No, za razliku od Canalysa, Omdia nema dobre prognoze ni za buduće razdoblje za kojeg prognozira dodatni pad zbog inflacije i posljedičnog pritiska na plate i ekonomiju. Svjetlo na kraju tunela bi se trebalo pojaviti nakon druge polovine 2023. godine.
Jedan od najvećih padova u isporuci zabilježile su kompanije Samsung i Xiaomi, sa 18,3% i 22% dok je najveći pad, od 43,8%, imala kompanija Realme. Apple je prema izvoru ostao neutralan, odnosno, ovogodišnje isporuke su mu ostale na nivou prošlogodišnjih, 57 miliona.
Unatoč velikom padu kojeg je zabilježio, Samsung je i dalje broj jedan na listi 10 TOP OEM proizvođača pametnih telefona. Čelno mjesto na listi je osigurao isporukom 60 miliona uređaja tokom prvog kvartala 2023. godine. U odnosu na prošlo tromjesečje to je povećanje isporuka od 3,2%. Posljedično, smanjilo se i vodstvo u odnosu na Apple. Naime, razlika u broju isporuka između Samsunga i Applea u odnosu na prvi kvartal 2022. smanjio se s 18 miliona primjeraka na svega 3 miliona, što znači kako Apple ima realne šanse zasjesti na prvo mjesto liste u skorijoj budućnosti.
Nakon uobičajenog povećanja u četvrtom tromjesečju koje je Apple zabilježio 2022. godine, njegove su se isporuke ponovno vratile na uobičajeni nivo, ostajući nepromijenjene s 57 miliona isporuka zabilježenih u prvom kvartalu 2022. godine. To je pad od 23,5% u odnosu na prošli kvartal, ali povećanje od 0,1% u odnosu na isti period 2022. Unatoč tome, Appleov tržišni udio povećao se na YoY bazi sa 18% (Q122) na 21% (1Q23) kao rezultat toga što su svi drugi OEM proizvođači zabilježili pad isporuka.
Xiaomi je zadržao treće mjesto na listi, ali je suočen s velikim problemom zaliha u Latinskoj Americi i na evropskom tržištu te sa slabom potražnjom na indijskom tržištu. Xiaomi je je tokom prvog kvartala isporučio manji broj uređaja, 31 milion, dok je u istom periodu prošle godine broj isporuka iznosio 33 miliona. Shodno tome, Xiaomi je zabilježio pad od 22% na godišnjem nivou i pad od 8,1% na tromjesečnom nivou.
Realme je najveći gubitnik prvog kvartala 2023. godine. Za razliku od prvog kvartala 2022. godine, kada je Realme isporučio 15 miliona pametnih telefona, u istom periodu ove godine je isporučio osjetno manje – 8 miliona, odnosno 48,3% uređaja manje. Shodno tome i poredak na listi mu se promijenio te se sada nalazi na devetom mjestu.
Motorola je također zabilježila manji pad isporuka, od 12,5%, ali je unatoč tome uspjela osvojiti osmo, odnosno jedno mjesto više na listi, prenosi Bug.hr.
Smanjenje domaćeg tržišta također je pogodilo planove oporavka Huaweija, koji je doživio dva uzastopna kvartala smanjenja isporuka, nakon godine rasta od četvrtog kvartala 2021. do trećeg kvartala 2022. godine. Bez obzira na to, Huawei je još uvijek u boljoj poziciji sada u odnosu na prošlu godinu, zabilježivši 6,5 miliona isporuka u prvom kvartalu 2023., što je povećanje od 14,3% u odnosu na 5,6 miliona pametnih telefona isporučenih u prvom kvartalu 2022.