Naučnici napravili mikro robote koje pokreće vlaga iz zraka

0
1295
Južnokorejski naučnici izradili malene puzajuće robote koji za kretanje trebaju samo vlagu iz zraka

Naučnici Nacionalnog univerziteta Seoul iz Južne Koreje objavili su u časopisu Science Robotics rad koji opisuje malene samohodne robote koje pokreće – vlaga iz zraka.
Ovi mikro roboti vrlo su pokretljivi i lagani, te ne trebaju nikakav vanjski izvor energije da bi se kretali. Dovoljno im je tek da je zrak oko njih vlažan (što većinom jest).
Sistem je nazvan hygrobot, a njegov glavni pokretni dio sastoji se od posebnog filma izrađenog od nanovlakana koji reagira na vlagu. U slučaju kad ‘osjeti’ promjenu vlage ovaj se film steže i rasteže po dužini pokrećući cijeli mehanizam, piše Bug.hr. Asimetrična raspodjela trenja unutar vlakana osigurava da kretanje ide samo u predodređenom pravcu pa se osciliranje vlakana pretvara u linearno kretanje robota u jednom smjeru. Kao rezultat toga – hygrobot se kreće poput crva ili zmije.
Naučnici su inspiraciju za ovaj mehanizam dobili iz prirode, gdje je čest slučaj da biljke mijenjaju svoj oblik kada osjete promjenu vlažnosti zraka. Potencijalnu primjenu vide u medicini (za distribuciju lijekova kroz organizam), kao i u vojnim i industrijskim okruženjima.