Uz pomoć sredstava Svjetske banke obnovljeno 20 škola u FBiH

0
913
Među energijski obnovljenim školama je i Gimnazija Rizah Odžečkić u Zavidovićima

Po povratku u školske klupe, nakon zimskog raspusta, 13.000 učenika iz 20 škola Federacije BiH dočekalo je novo ruho škole, te uređenije i toplije učionice za učenje i rad. Ugodnije i kvalitetnije uslove boravka omogućio im je projekat Svjetske banke Bosnia Energy Efficiency Project (BEEP) koji se već drugu godinu zaredom za Federaciju BiH, implementira u okviru Federalnog ministarstva prostornog uređenja.
“U protekle dvije godine u Federaciji BiH, ukupno je obnovljeno 20 školskih objekata, 15 osnovnih i 5 srednjih škola u više kantona širom Federacije BiH, sa investicijom od gotovo 9 miliona KM. Energijska obnova navedenih školskih objekata, pružit će veoma učinkovitu mjeru za očuvanje i manju potrošnju energije, uz istovremeno poboljšanje uvjeta života i bolji ekonomski učinak“, kazali su predstavnici BEEP projekta.
Implementacija energijski efikasnih mjera, osim što će doprinijeti smanjenu računa za električnu energiju i grijanje, kao i emisije CO2, utjecat će i na kvalitetnije obrazovanje u općinama i gradovima u kojima su implementirane ove mjere.