Nedonošenje Zakona o restituciji u BiH ugrožava pitanje vlasništva

0
2711
U Sarajevu je održana konferencija pod nazivom 'Restitucija imovine – iskustva, mogućnosti i rješenja'

O vakufima i resitituciji danas je u Sarajevu održana konferencija pod nazivom ‘Restitucija imovine – iskustva, mogućnosti i rješenja’.
Skupu su prisustvovali čelnici iz političkog života, kao i vjerski lideri u BiH i susjedstvu. Organizirator ove regionalne konferencije je Vakufska direkcija IZ i Međureligijsko vijeće u BiH.
Kako je naglašeno, održavanje ove konferencije ima za cilj podsjećanje i ukazivanje na historijsku nepravdu i na kontinuirano kršenje osnovnog ljudskog prava, a to je pravo na imovinu. Tako se skupu, na kojem je prisustvovao i poglavar Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci, mitropolit Hrizostom,između ostalih obratila se i Semiha Borovac ministrica za ljudska prva i izbjeglice BiH.
Navela je kako nema nikavog opravdanog zahtijeva da se zakon o restituciji u BiH ne donese na državnom nivou.
“Smatram da je donošenje jedinstvenog zakona, prije svega u interesu države BiH, jer ukoliko bi različito postupili kao što je to bilo pokušaja u prethodnom periodu da od strane entiteta donesemo ovakve zakone, došlo bi do povrede u pogledu povrata imovine i uopšte poštivanju prava na povrat imovine“, kazala je Borovac.
Ministrica je uputila poziv organizatorima skupa, Vakufskoj direkciji u BiH i Međureligijskom vijeću, da svi zajedno pokrenu ovo pitanje.
“Tako ćemo ga staviti u centar interesovanja, kako bi ovaj zakon stavili pred Parlamentarnu skupštinu BiH, i kako se ovo pitanje više ne bi odugovlačilo“, kazala je Borovac te dodala da će na putu BiH ka EU ovo pitanje biti tretirano kao što je to tretirano i u zemljama regije.
Iskustva vezana za pitanja restitucije iznijeli su i uvaženi gosti konferencije iz Makedonije, Slovenije, Srbije, Hrvatske te Crne Gore.
Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju Srbije kazao je da je njegova uloga na ovom skupu da ohrabrim ljude u BiH da krenu u postupak restitucije. Kazao je da se ovo pitanje ne tiče samo vjerskih zajednica i crkava nego svih građana BiH.
Finci je naveo da je vjerskim zajednicama u BiH puno imovine odzeto, navodeći da je to materijalna osnova za njihov rad i opastanak.
“Jako nam je važno da se što prije donese zakon i vrati ona osnovna imovina crkvama i vjerskim zajednicama. Mislim da su sve verske zajednice, pogotovo Vakufska direkcija posjeduje podatke o tome i da neće trebati godine da se kopa i nađe imovina čija se restitucija očekuje“, kazao je Finci.
Domaćin i organizator skupa Senaid Zajimović, naveo je da ovom konferencijom se nastoji inicirati usvajanje već predloženog Zakona o restituciji koji stoji u ladici Ministarstva pravde BiH.
“Na taj zakon vjerske zajednice su jednoglasno pristale. Što se tiče Islamske zajednice u BiH mi tačno znamo koliko je imovine oduzeto i o kojoj kvadraturi se radi. Preko 30 miliona kvadratnih metara svih nekretnina, groblja, džamije, tekija, stanova, građavinskog zemljišta… Raduje me činjenica da je Vijeće EU spomenulo u upitniku pitanje povrata imovine. Čini mi se da je tačno na ovaj način definisalo koje su prepreke i šta su smetnje na putu povrata imovine. Ne znam kako je odgovoreno na ovo pitanje, ali to ipak govori da da postoji bolja volja međunarodne zajednice kada je o ovome riječ“, kazao je Zajimović.
Skupu se u popdnevnim satima pridružio i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.
U zaključcima je istaknuto da se od nadležnih državnih institucija tržai da što hitnije pokrenu pitanje rješavanja restitucije, odnosno denacionalnizacije jer nedonošenje Zakona o restituciji u BiH donosi probleme po pitanju vlasništva i prava. Istaknuto je i da prilikom izrade zakona o restituciji (denacionalizaciji) u BiH treba preuzeti najbolja, najefikasnija i najekonomičnija rješenja iz zakona koje su donijele zemlje u regionu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here