Neočekivano buđenje planete: Najveće smanjenje emisije CO2 još od Drugog svjetskog rata

0
1076
Snimci iz satelita: Drastičan pad zagađenja zraka u Kini nakon izbijanja koronavirusa i ograničavanja putovanja!

Pored onih uobičajenih, prethodnih nekoliko mjeseci obilježile su i neke neočekivane, lijepe vijesti, koje se prije svega odnose na životnu sredinu. Podaci različitih centara za mjerenje kvaliteta vazduha, kao i satelitski snimci objavljeni od strane NASA i Evropske svemirske agencije ukazuju da je naša planeta konačno prodisala!
Emisija ugljen-dioksida tokom ove godine biće smanjena za oko 2,6 milijardi tona. To je šest puta veći pad od onog nakon svjetske ekonomske krize, prije nešto više od jedne decenije, i dvostruko veći od svih padova od Drugog svjetskog rata*. Ako vam ovo zvuči nevjerovatno, prikaz koji pobija svaku sumnju stiže pravo iz Indije – sigurno ste u proteklih mjesec dana naišli na sliku vrhova Himalaja koji se prvi put poslije 30 godina vide i sa 200 km udaljenosti!
Pored ovog prizora, svijetom su kružile i druge pozitivne vijesti koje dokazuju da se priroda vratila u naš fokus. U nastavku donosimo neke od najupečatljivijih:
Životinje ponovo caruju, i to ne samo prirodom
Manjak ljudi na ulicama gradova, zastoj u turizmu, čistiji vazduh i voda, dali su nekim životinjama vjetar u leđa da se upute tamo gdje inače ne bi ili gdje dugo nisu bile. Ribe i labudovi vratili su se u nikad prozirnije i bistrije venecijanske kanale, dvije patke ‘uhvaćene’ su kako se brčkaju jedne večeri u fontani na Španskom trgu u Rimu, a krokodili su prvi put poslije nekoliko decenija izašli na plažu Ventanila u Meksiku, inače poznatu po ekoturizmu.
Maska i narukvica od plastične flaše
Da li ste znali da od jedne plastične flaše mogu da se naprave čak dvije zaštitne maske za pametni telefon i nekoliko desetina narukvica za sat. Ova neobična ideja nastala je iz najnovije saradnje skandinavskog tekstilnog Brenda Kvadrat i kompanije Samsung, a čitav process topljenja plastike i izdvajanja tekstilnih niti za pravljenje maski znatno je blagotvorniji za životnu sredinu od standardnih procesa ovog tipa. Nastavljujući u istom duhu, dio prihoda od prodaje oves pecijalne linije maski za Galaxy S20+ biće doniran program Ujedinjenih nacija posvećenom održivom razvoju.
Smanjenje emisije CO2 spasilo 77 hiljada života u Kini
Kina, kao jedan od najvećih zagađivača, bilježi pad emisije CO2 od čak 25 posto u odnosu na isti period prošle godine. Još nevjerovatnija je brojka do koje je došao naučnik sa Univerziteta Stenford – smanjenje emisije CO2 samo tokom januara i februara potencijalno je spasilo gotovo77 hiljada života u Kini**.
Proljetne kolekcije – recycle bin ili upcycle
Modna industrija jedan je od većih zagađivača životne sredine, kako zbog korištenja neobnovljivih resursa, tako i zbog uništavanja neprodate robe. Zato se danas modne kuće sve više okreću upcycling modelu, odnosno prerađivanju i prepravljanju postojećih komada tkanine.
Posebno kreativan i društveno odgovorni primjer dolazi nam od strane jednog dansko-holandskog brenda, koji svu odjeću izrađuje od iskorištene posteljine i zavjesa iz pariških hotela.
Načini na koje možemo zaštititi našu planetu i sve njene stanovnike zaista su raznoliki, bilo da djelujemo kao pojedinci ili u okviru velikih organizacija i kompanija. Svaki napor je važan i predstavlja korak bliže ka ljepšoj i čistijoj budućnosti, u kojoj ovakve pozitivne vijesti više neće biti nesvakidašnje.
_________
*Istraživanje Međunarodne agencije za energetiku (IEA).
**Blog profesora Maršala Burkasa UniverzitetaS tenford, zasnovan na informacijama dobijenim od senzora američke vlade iz četiri grada u Kini.