Ngozi Okonjo-Iweala na čelu Svjetske trgovinske organizacije

0
371
Ngozi Okonjo-Iweala

Bivša nigerijska ministrica finansija Ngozi Okonjo-Iweala imenovana je danas prvom ženom i Afrikankom na čelu Svjetske trgovinske organizacije (WTO).
Ona je ekspert za međunarodne finansije i razvoj, a svoja je iskustva stekla je u Africi, Aziji, Evropi i u obje Amerike.
Ova 66-godišnjakinja je u nadzornom odboru Twittera i saveza za cjepiva Gavi. Nedavno je bila imenovana posebnom izaslanicom Afričke unije za pristup kontinenta sredstvima za borbu protiv Covid-19.
Okonjo-Iweala je 25 godina radila u Svjetskoj banci kao ekonomistica zadužena za održivi razvoj, a ubrzo potom je postala izvršna direktorica bančinih operacija.
Dvaput je bila nigerijska ministrica finansija, između 2003. i 2006. i 2011. i 2015., a 2006. je kratko bila i ministrica vanjskih poslova. Time je postala prva žena na obje funkcije u najmnogoljudnijoj afričkoj državi.
Kao ministrica finansija implementirala je ekonomsku reformu koja je stabilizirala nigerijsku ekonomiju, tri puta povećala ekonomski rast i poboljšala transparentnost u zemlji raširene korupcije, piše agencija dpa.
Nigerijci ju smatraju ženom koja je spasila državno ekonomiju. Kao ministrica je vodila pregovore s Pariškim klubom kreditora koji su 2005. završili brisanjem 30 milijardi dolara nigerijskog duga.
Okonjo-Iweala ističe kako čvrsto vjeruje u moć trgovine da zemlje u razvoju izvuče iz siromaštva.
Fortune ju je 2015. proglasio jednom od 50 najvećih svjetskih čelnika, a Time 2014. među 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu.