RH: Stup Pelješkog mosta u moru spojen s kopnom

Fizičko spajanje dviju obala Pelješkim mostom predviđeno je do kraja ove godine

0
511
Ukupna dužina Pelješkog mosta iznosi 2.440 metara, a plovidbeni profil ispod mosta 200 puta 55 metara

Hrvatski predsjednik vlade Andrej Plenković obišao je danas gradilište Pelješkog mosta i najavio da će cjelokupna izgradnja mosta i pristupnih cesta biti završena do juna 2022. godine.
Radovi na Pelješkom mostu napreduju, a danas se postavlja jedan od elemenata rasponske konstrukcije koji će spojiti kopnenu stranu mosta u Komarni s ostalim stupovima mosta.
“Otprilike smo godinu i pol dana do završetka cjelokupnog projekta povezivanja juga Hrvatske”, istaknuo je Plenković te dodao da je taj projekt vrijedan 550 miliona eura i sufinansiran je iz EU-a iznosom od 357 miliona eura, prenosi Hina.
Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić kazao je da radovi napreduju dobro te da je fizičko spajanje dviju obala Pelješkim mostom predviđeno do kraja godine, odnosno u novembru, a opremanje mosta trebalo bi potrajati do polovine januara 2022. godine.
Dodao je kako će se pokušati, izgradnjom čvora Brijesta, omogućiti upotrebu mosta za osobne automobile i vozila do 7,5 tona u martu ili aprilu 2022. godine.