Nikšić – Naim: Povećati kompetitivnost domaće ekonomije i unaprijediti javno-privatno partnerstvo

0
187
Nikšić i Naim razgovarali o modalitetima buduće saradnje Vlade FBiH i IFC-a

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić razgovarao je danas u Sarajevu s regionalnim menadžerom Međunarodne finansijske korporacije (IFC) za Centralnu i Jugoistočnu Evropu Arijom Naimom o modalitetima buduće saradnje Federalne vlade i ove članice grupacije Svjetske banke.
Premijer Nikšić upoznao je gosta s prioritetima Vlade Federacije s posebnim osvrtom na unaprjeđenje konkurentnosti domaće privrede kroz usvajanje fiskalnih zakona, koji će, kako je ocijenio, dovesti do liberalizacije tržišta, poboljšanja poslovnog ambijenta i unaprjeđenja uslova za značajnije investiranje.
“Spremni smo dati podršku stranim investitorima, ali i ohrabriti domaće privrednike na značajnije investiranje. Ono što ne želimo jesu investitori koji u Bosni i Hercegovini tragaju za jeftinom radnom snagom. Naše opredjeljenje su kredibilne investicije koje će doprinijeti ekonomskoj konkurentnosti naše zemlje, te omogućiti kako povratak, tako i ostanak kompetitivne radne snage”, naglasio je Nikšić.
Uporedo s tim, istakao je Nikšić, fokus Vlade FBiH bit će na zelenoj ekonomiji i energetskoj tranziciji koju trebaju pratiti adekvatni socijalni programi.
Ari Naim je ukazao federalnom premijeru na komparativne prednosti bosanskohercegovačke privrede u smislu blizine evropskog tržišta, ali i razvijene industrijske tradicije u našoj zemlji. Također, istakao je mogućnosti realizacije kompleksnijih projekata u aktivnijoj saradnji Vlade Federacije i privatnih investitora. S tim u vezi, ocijenjenio je važnim kreiranje normativnog okvira za javno-privatno partnerstvo te je ukazao na tehničku pomoć i ekspertizu koju je IFC spremna staviti na raspolaganje Vladi FBiH.
Nikšić se zahvalio Međunarodnoj finansijskoj korporaciji na dosadašnjoj saradnji, posebno u realizaciji projekata u oblasti željezničke i putne infrastrukture, koje oblasti, kako je rekao, također ostaju visoko na listi prioriteta Vlade FBiH.