Mostar: Svečano otvoren vakufski kompleks Podveležje, vrijedan 4,5 miliona KM

0
1140
Kompleks na više od 2.000 m2 sadrži hotel, restoran, Centar za stare, džamiju i biblioteku

Novosagrađeni vakufski kompleks Podveležje iznad Mostara, vrijedan 4,5 miliona KM, danas je svečano otvoren. Ovo je prva ustanova ovakve namjene koja djeluje u okviru Islamske zajednice (IZ) u BiH.
Kompleks su svečano otvorili reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, muftija mostarski Salem ef. Dedović i predsjednik Medžlisa IZ Mostar Džafer ef. Alić.
“Ovo je za nas u Islamskoj zajednici neobičan projekt, ali Centrom za zdravo starenje Islamska zajednica otvara još jedan prostor svoga rada. Nadamo se da će ovaj Centar, kao i drugi naši projekti unutar Islamske zajednice, biti korisni široj društvenoj zajednici. Želim iskazati svoje zadovoljstvo zbog početka rada ovog kompleksa i nadam se da će menadžment realizirati ciljeve koji su postavljeni i da će Centar odgovoriti svojoj svrsi i namjeni”, kazao je reis Kavazović, naglašavajući važnost ovog projekta za zajednicu i društvo u cjelini.

Svečanost otvaranja vakufskog kompleksa Podveležje

Kompleks je izgrađen je na nadmorskoj visini od 700 metara, što ga čini svojevrsnom zračnom banjom. Od Mostara je udaljen samo 15 kilometara.
Kompleks se prostire na više od 2.000 kvadratnih metara. U njemu su smješteni hotel Kalima Resort, restoran, Centar za zdravo starenje, džamija i biblioteka. Vrijednost projekta je 4,5 miliona KM.
Hotel Kalima Resort raspolaže sa devet soba i šest apartmana, restoranom kapaciteta 80 unutrašnjih i 40 vanjskih mjesta, višenamjenskom konferencijskom dvoranom sa 180 stepeni pogledom na hercegovačku prirodu i spa centrom. Poseban akcenat usluga stavljen je na pripremu tradicionalne hrane za koju namirnice proizvode lokalni proizvođači sa Podveležja. U kompleksu će biti zaposleno 20 radnika.
Kalima Resort je jedino mjesto u BiH gdje je moguće organizovati vjersko i građansko vjenčanje na jednom mjestu, te svadbu. U Resortu se nalazi i Park motorike za djecu i te zipline.