Nikšić: Vlada FBiH će uraditi sve što može da se spasi firma Zrak

0
143
Federalni premijer Nikšić i ministar Lakić u privrednom društvu Zrak

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić danas su održali sastanak sa predstavnicima uprave i sindikata privrednog društva Zrak d.d. Sarajevo, povodom aktuelne situacije u tom preduzeću.
Nakon sastanka sa upravom i predstavnicima sindikata Zraka premijer Nikšić je kazao da će Vlada FBiH uraditi sve što je u njenoj moći da se firma spasi.
“Vlada će sutra na sjednici imati ponovo informaciju kada je u pitanju preduzeće Zrak. Uputit ćemo dopis Kantonalnom sudu. Informacija koja je došla do nas potpuno je neprihvatljiva, a to je da čekamo novembar da sud odluči po žalbi. Insistirat ćemo na tome da se žalba riješi u zakonskom roku koji je 15 dana. Ne možemo utjecati na to kakva će odluka biti, ali će Vlada dopisom Kantonalnom sudu vrlo jasno reći svoj stav”, kazao je premijer.
Dodao je da ne može da vjeruje kako se u ovakvu situaciju dovedu firme koje imaju perspektivu.
“Imaju mogućnost da rade i ugovore u namjenskoj industrije, a životare i imaju otvoren stečajni postupak. Postoji ugovor sa austrijskom kompanijom, a kako nam je direktor rekao potrebne su 324 hiljade KM da bi se ugovor realizovao do kraja. Dat ćemo sve od sebe da spasimo kompaniju i radna mjesta. Konkretnih detalja više nema, na kraju će biti samo krajnji rezultat jesmo li uspjeli ili ne”, rekao je Nikšić.
Ministar Lakić istakao je kako je opredjeljenje Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i Vlade FBiH, kao i uposlenika Zraka da se firma spasi.
“Trenutna situacija zbog otvorenog stečajnog postupka i žalbe upućene od strane firme ne daje nam da mislimo da je dobra situacija. Učinit ćemo sve što je u našoj moći da pokušamo spasiti firmu, ali treba i dobra namjera svih ostalih učesnika u ovom procesu”, kazao je Lakić
Također je kazano da će u Vladi FBiH biti održan i sastanak kojem će prisustvovati svi akteri u ovom postupku.
Podsjetimo, Vlada FBiH je na nedavnoj sjednici prihvatila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije povodom zahtjeva Sindikata metalaca FBiH za hitno uključivanje Vlade po izjavljenoj žalbi na rješenje Općinskog suda u Sarajevu od 14. aprila 2023. o otvaranju stečajnog postupka nad imovinom privrednog društva ‘Zrak’ d.d. Sarajevo. Podržala je aktivnosti zakonskog zastupnika tog društva povodom podnesene žalbe na ovo rješenje suda pred Kantonalnim sudom u Sarajevu za poništenje rješenja o otvaranju stečajnog postupka nad imovinom Zraka.
Kako je obrazloženo u toj informaciji resornog ministarstva, u postupku finansijske konsolidacije nad ovim privrednim društvom, Vlada je osigurala 7 miliona KM za njegovu dokapitalizaciju, a s namjerom da se zaključi sporazum s radnicima o izmirivanju obaveza i dio sredstava usmjeri za troškove proizvodnje. Imajući u vidu navedeno, ima interes za poništenje spomenutog rješenja i otvaranje predstečajnog postupka kako bi se uredio pravni položaj društva i njegov odnos prema povjeriocima s ciljem nastavka procesa proizvodnje.