Njemačka kompanija investira u Goraždu: Ove godine posao će dobiti 150 radnika

0
570
Njemačka kompanija TVC odlučila je investirati na području Goražda

U Bosansko-podrinjskom kantonu (BPK) Goražde uskoro bi trebala krenuti nova investicija koja će omogučiti zapošljavanje 150 osoba. Predstavnicima Vlade putem video linka je prezentovan je plan investitora Klausa Bellinftha iz Njemačke koji podrazumijeva otvaranje fabrike za proizvodnju medicinskih kreveta i funkcionalnog namještaja u Goraždu.
U kantonu su boravili predstavnici investitora koji su sa premijerkom Aidom Obućom razgovarali o modalitetima saradnje i podršci Vlade BPK Goražde ovom značajnom projektu. Razgovorima su prisustvovali i ministar privrede Mensud Arnaut te direktor DTS – Šped d.o.o Sarajevo Hamdo Borovac.
U toku je registracija firme pod nazivom TVC koja bi sa radom trebala početi več tokom ovog mjeseca. Firma je u završnoj fazi pregovora za kupovinu zemljišta na lokalitetu Vitkovića gdje bi se gradila proizvodna hala površine 7.000 kvadratnih metara. Do tada firma će koristiti iznajmljeni prostor u kojem će raditi 15 radnika, koji će kasnije pomoći integraciju ostalih uposlenika.
Izgradnjom pogona i otvaranjem firme u Goraždu njemački investitor realizuje plan širenja proizvodnih kapaciteta u Evropi. U tom pravcu planirano je da se u Goraždu grade i druge proizvodne hale, s tim da će prva biti završena najdalje do oktobra ove godine.
Investitori iz Njemačke su se zahvalili Vladi BPK Goražde koja se od samog početka uključila u pripremu ovog značajnog projekta, prenosi RTV BPK Goražde.
Premijerka Obuća je izrazila zadovoljstvo što se u teškim vremenima uzrokovanim pandemijom virusa Covid-19 u BPK Goražde prepoznat kao prostor u koji vrijedi investirati. U ime Vlade BPK Goražde obećala je svu potrebnu pomoć za realizaciju ovog projekta.