Njemačka najvažniji spoljnotrgovinski partner BiH, izvoz u stalnom porastu

0
499
Šarović - Uber: Pozitivne trgovinske pokazatelje moraju pratiti i veća ulaganja Njemačke u BiH

Njemačka je najvažniji spoljnotrgovinski partner Bosne i Hercegovine a izvoz u ovu zemlju je u stalnom porastu, rečeno je na današnjem sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića i ambasadora SR Njemačke u BiH Margaret Uber.
Ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene između BiH i Njemačke iznosi 4 milijarde KM, a pokrivenost uvoza izvozom 75%.
“Ovo je za nas sjajan rezultat, s obzirom da je ekonomski, Njemačka vodeća evropska zemlja. Što je još značajnije, mi u u ovu zemlju izvozimo gotov a ne ‘sirov’ proizvod, naše firme rade i proizvode. Važno je i to da smo pokazali da sa svojim proizvodima možemo biti konkurentni i na ovom velikom tržištu“, istakao je ministar Šarović.
Sagovornici su se usaglasili da ovakve, pozitivne trgovinske pokazatelje moraju pratiti i veća ulaganja Njemačke u Bosnu i Hercegovinu.
“Ovo je veoma važno pitanje jer postoji veliki interes njemačkih investitora da ulažu u našu zemlju ali oni traže povoljan ambijent za ulaganje, stabilnost i predvidivost poslovanja. Pokazalo se da gdje je uticaj politike veći, tu su ekonomski pokazatelji slabiji i to se mora promijeniti“, naglasio je ministar Šarović.
Istaknuto je da Njemačka ostaje čvrst i pouzdan partner Bosne i Hercegovine u procesu pristupanja EU, te je naglašena važnost kontinuirane podrške ove zemlje u najvažnijim projektima, kao što su projekti iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.