Njemačka obustavlja četiri projekta u RS-u vrijedna 105 miliona eura

0
295
Ambasada SR Njemačke saopćila o obustavi projekata u RS-u

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine zaprimilo je informaciju Ambasade Savezne Republike Njemačke u kojoj se obavještava da će njemačka vlada obustaviti pripremu četiri infrastrukturna projekta za entitet Republika Srpska u Bosni i Hercegovini u iznosu od 105 miliona eura, rečeno je za N1 iz MVP BiH.
U dopisu se navodi da će obustava trajati dok ‘odluke Narodne skupštine RS od 10. decembra 2021. i 10. februara 2022. godine ne povuku i dok trenutna blokada državnih institucija ne bude okončana’.
Kako se navodi, riječ je o projektima Rehabilitacija HE Trebinje IV, Rehabilitacija HE Trebinje faza III, Vjetropark Hrgud i Opskrba otpadne vode Gradiška.
Njemačka vlada, istaknuto je u dopisu, čvrsto stoji na strani Bosne i Hercegovine i spremna je za proširenje saradnje i intenzivniju podršku procesima približavanja BiH Evropskoj uniji. Istovremeno, kako je navedeno, njemačka vlada će se odlučno suprotstaviti svakoj političkoj i ekonomskoj destabilizaciji BiH putem separatističkih težnji.