U Goraždu ključeve novih stanova dobilo 20 raseljenih porodica

0
707
Svečanim presjecanjem vrpce ozvaničeno useljenje raseljenih porodica u njihove nove domove

Današnjim preuzimanjem ključeva, dvadeset interno raseljenih i povratničkih porodica u gradu Goraždu riješava stambeno pitanje useljavanjem u novu zgradu izgrađenu kroz Državni projekat stambenog zbrinjavanja (DPSZ) u okviru Regionalnog stambenog programa (RSP) u Bosni i Hercegovini.
Sa ovom zgradom u Goraždu, do sada je izgrađeno i useljeno devet zgrada sa ukupno 221 stanom, te obnovljeno/izgrađeno 637 porodičnih kuća. Do kraja 2019. godine planirana je obnova i izgradnja još 740 stambenih jedinica, od čega 543 porodične kuće i 197 stanova.
U prisustvu brojnih zvanica, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, zajedno sa federalnim ministrom raseljenih osoba i izbjeglica Edinom Ramićem, predstavnikom Delegacije Evropske unije u BiH Đanlukom Vaninijem (Gianluca Vannini) i gradonačelnikom Goražda Muhamedom Ramovićem svečanim presjecanjem vrpce ozvaničili su useljenje stanara u njihove nove domove.
“Sigurna sam da će ovih 20 porodica koje danas preuzimaju ključeve svojih novih domova, nakon dugog i neizvjesnog perioda raseljenja, uspjeti da ostvari svoje životne ciljeve. Sreća na licima onih koji su danas uselili u nove domove najbolji je motiv i poticaj da jednako predano nastavimo raditi na provedbi Regionalnog stambenog programa koji ima direktan odraz ne samo na rješavanje gorućeg pitanja najugroženijih povratnika i interno raseljenih osoba, nego i na poboljšanje kvalitete života u našoj zemlji“, rekla je ministrica Borovac, te zahvalila donatorima na izdvojenim sredstvima za implementaciju Regionalnog stambenog programa u BiH.

Dvadeset raseljenih i povratničkih porodica u Goraždu preuzelo ključeve svojih novih stanova

Ukupna vrijednost Regionalnog stambenog programa je oko 1,2 milijarde KM, od čega se više od 200 miliona odnosi na projekte u BiH. Sve to bilo bi neizvodivo bez podrške međunarodne zajednice, prije svih, Evropske unije, kao najvećeg donatora sa učešćem od oko 450 miliona KM, te Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Norveške, Italije, Švicarske, Danske, Turske i drugih zemalja donatora. Snažnu podršku programu daju Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) i Razvojna banka Vijeća Evrope (CEB).
U sklopu šest potprojekata Regionalnog stambenog programa u BiH planirana je izgradnja/obnova ukupno 3.202 stambene jedinice za izbjeglice i raseljena lica, od čega 2.260 porodičnih kuća i 52 višestambene zgrade sa 942 stana namijenjena za stambeno zbrinjavanje po modelu neprofitnog socijalnog stanovanja.