Za energetsku obnovu tri škole u Kantonu Sarajevo biće uloženo 1,25 miliona KM

0
886
Ministar Martić potpisao ugovore s predstavnicima mostarskih kompanija JV Promark i ZT Tehnozaštita

U okviru projekta ‘Energetska efikasnost u Bosni i Hercegovini’, koji u Federaciji BiH provodi Federalno ministarstvo prostornog uređenja, putem kreditnih sredstava Svjetske banke, tri nove obrazovne institucije u Kantonu Sarajevo dobit će novo ruho, zahvaljujući mjerama energijske efikasnosti.
Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić danas je potpisao ugovore s predstavnicima mostarskih kompanija JV Promark i ZT Tehnozaštita, koje su izabrane za izvođače radova.
U obnovu objekata bit će uloženo preko 1.250.000 KM, a planirani radovi na Srednjoj elektrotehničkoj školi, Petoj osnovnoj školi, te OŠ ‘Izet Šabić’, bit će realizirani u skladu sa svjetskim standardima iz oblasti energijske efikasnosti.
“Uspješna suradnja s Vladom Kantona Sarajevo u proteklom periodu rezultirala je obnovom 10 objekata. Sa istim entuzijazmom pristupamo realizaciji i novih aktivnosti, a sve s ciljem ukazivanja na prednosti energijske efikasnosti što, između ostalog, podrazumijeva unapređenje komfora u samim objektima, ali i dugoročne uštede na računima za električnu energiju“, izjavio je ministar Martić.
Radovi na ovim objektima podrazumijevaju mjere zamjene prozora, ugradnju termo fasade, sanaciju krova, zamjenu vanjske stolarije, kao i kotlovnice sa upotrebom novog energenta i zamjene postojeće LED rasvjete, što će poboljšati uvjete boravka učenika i rada uposlenika ovih ustanova.
Nakon realizacije projekta, očekuju se značajne uštede u troškovima za energiju i u smanjenju emisije ugljendioksida, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja.