Njemačka obustavlja četiri projekta u RS vrijedna 105 miliona eura

0
197
Ambasada SR Njemačke saopćila o obustavi projekata u RS-u

Njemačka ambasada u Bosni i Hercegovini saopćila je da ova država obustavlja četiri infrastrukturna projekta u bh. entitetu Republika Srpska. Riječ je o projektima rehabilitacije hidroelektrane Trebinje, faza III i IV, vjetroparka Hrgud, te zbrinjavanja otpadnih voda u Gradišci.
“Njemačka savezna vlada odlučila je da u RS-u dopusti da isteknu četiri infrastrukturna projekta ukupne vrijednosti od 105 miliona eura i da se na taj način sukcesivno okončaju”, saopćeno je iz njemačke ambasade.
Navode da je pozadina toga nastavak secesionističke politike Republike Srpske i njenog predsjednika Milorada Dodika.
“Kao reakcija na odluke Narodne skupštine RS od decembra 2021. o vraćanju nadležnosti i stvaranju vlastitih institucija s ciljem slabljenja države Bosne i Hercegovine, Vlada SR Njemačke je u aprilu 2022. godine odlučila da isprva privremeno zaustavi četiri infrastrukturna projekta. Međutim, nije došlo do povlačenja secesionističkih mjera koje je tražila njemačka vlada. Umjesto toga, predsjednik i Vlada Republike Srpske nastavili su s eskalacijom političke krize. Savezna vlada Njemačke je stoga sada donijela odluku da neće ponovo pokretati obustavljene projekte. Projekti će sukcesivno biti okončani u skladu s ugovorom. Ova odluka se eksplicitno ne odnosi na ostale projekte njemačke razvojne saradnje koji se realizuju na nivou Bosne i Hercegovine ili regiona Zapadnog Balkana, a time uključuju i Republiku Srpsku, kao ni na saradnju s civilnim društvom”, pojašnjeno je iz Njemačke ambasade.
Ističu da njemačka vlada podržava približavanje BiH Evropskoj uniji te da je Njemačka spremna dalje intenzivirati saradnju s Bosnom i Hercegovinom, kako u Federaciji tako i u Republici Srpskoj. Temeljni zahtjev je, međutim, očuvanje mira, vladavine prava i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine, poručeno je.
O ovoj odluci obaviješteni su Ministarstvo vanjskih poslova BiH i projektni partneri.