Njemački sud odgodio odluku o zabrani vožnje dizelaša u gradovima

0
1423
Zazor prema dizelašima širi se duž cijele Evrope

Njemački sud je u četvrtak odgodio presudu o tome smiju li gradovi zabraniti dizelske automobile koji jako zagađuju okoliš, odluku koja bi mogla umanjiti vrijednost oko 15 miliona takvih vozila u Evropi i prisiliti automobilsku industriju na skupe prepravke.
Sudac Andreas Korbmacher objavio je kako će najviši njemački upravni sud 27. februara objaviti odluku o žalbi njemačkih saveznih država na zabrane lokalnih sudova u Stuttgartu i Duesseldorfu zbog zagađenosti zraka.
Svijet polako okreće leđa automobilima s dizelskim motorima otkad je Volkswagen 2015. priznao da je varao na američkim testiranjima ispušnih plinova na kojima su mjerni uređaji pokazivali kako motori ispuštaju dozvoljene količine štetnih ugljikovih oksida i drugih čestica.
Iako i druge države razmišljaju o uvođenju restrikcija dizelaša, zabrana takvih vozila u Njemačkoj zadala bi veliki udarac njemačkoj automobilskoj industriji.
Vlada kancelarke Angele Merkel, koja je napadana zbog povezanosti s automobilskom industrijom, lobirala je protiv zabrana u strahu da bi one mogle razljutiti milione vozača i poremetiti gradski promet, prenosi Hina.
U isto vrijeme vlasti u Parizu, Madridu, Mexico Cityju i Atini najavljuju kako će zabraniti dizelaše u središtima grada do 2025., dok Kopenhagen to planira učiniti već iduće godine.