Turisti će u Sloveniji uz boravišnu plaćati i promidžbenu taksu

0
4724
Slovenija je prva evropska država koja je proglasila kraj epidemije koronavirusa

Turistički boravak u Sloveniji bit će nešto skuplji, jer će se turistima uz boravišnu taksu naplaćivati i promidžbena, koja može iznositi četvrtinu boravišne takse, pa će za obje te takse trebati izdvojiti najviše 3,125 eura po danu.
Naime, slovenski je parlament prošli tjedan prihvatio zakon o promicanju razvoja turizma, kojim je uvedena i promidžbena taksa.
Određivanje osnovne turističke takse i dalje ostaje u nadležnosti lokalnih jedinica, općina, ali je njen maksimalni iznos po danu povećan s dosadašnjih 1,265 eura na 2,50 eura, dok promidžbena taksa može iznositi najviše 25 posto turističke, odnosno najviše 0,625 eura po danu. Tako bi turistička i promidžbena taksa gosta mogli koštati ukupno najviše 3,125 eura po danu.
Za taj je zakon u parlamentu glasala većina slovenskih zastupnika, dok ih se nekolicina suzdržala smatrajući da bi to moglo smanjiti turističku konkurentnost u odnosu na susjedne države, prenosi Hina.
Prema izračunima koje su objavili mediji, za turiste koji posjećuju razne destinacije u Sloveniji takse postaju znatno veći trošak nego prije, pa će primjerice za desetodnevni boravak u najatraktivnijim lokacijama, poput Pirana ili Bleda, četveročlana obitelj morati za turističku i promidžbenu taksu izdvojiti 125 eura.