Njujorška berza kupuje Čikašku

0
1477
Njujorška berza mogla bi platiti oko 70 miliona dolara za Čikašku berzu

Wall Street Journal (WSJ), pozivajući se na upućene izvore, navodi da je Njujorška berza (NYSE) u pregovorima o preuzimanju Čikaške berze (CHX), svega mjesec i po nakon što su američki regulatori blokirali grupu kineskih investitora u preuzimanju tog tržišta. Prema tvrdnji izvora WSJ-a, Njujorška berza mogla bi platiti oko 70 miliona dolara za CHX.
Iz New Yorka su ostali nedostupni za komentar tih navoda dok su iz Čikaga odbili komentirati.
Dogovor o preuzimanju mogao bi biti objavljen već ove sedmice. Ako do njega uistinu dođe, može se reći da će div progutati patuljka. Naime, NYSE je dominantna američka berza na tamošnjem dioničkom tržištu vrijednom 29 biliona dolara dok Čikaška berza ostvaruje manje od jedan posto ukupnog dioničkog prometa u SAD-u.
Time bi nestala i posljednja nezavisna regionalna berza u Americi. Inače, NYSE-u koji je u vlasništvu kompanije Intercontinental Exchange preuzimanje tako malih tržišta nije strano. Prije dvije godine kupio je Nacionalnu berzu (NSX) preko koje je prolazilo svega 0,01 posto dioničkog prometa.
Čikaška berza prošlog mjeseca je najavila kako traži novoga kupca nakon što je Komisija za berze i vrijednosnice (SEC) blokirala 25 miliona dolara vrijedan sporazum s kineskim investitorima. Time su upropašteni dvogodišnji pregovori o prodaji s konzorcijem kojeg je predvodio kineski Chongqing Casin Enterprise Group. Motiv kineskih investitora bilo je otvaranje vrata lakšem uvrštenju kineskih kompanija na američkom dioničkom tržištu, piše Poslovni.hr. S obzirom na položaj NYSE-a, dobivanje regulatornog odobrenja ne bi smio biti problem.