Nova aplikacija za mobitele ‘Volvo on Call’: Brojilo koraka za e-automobile

0
825
Aplikacija Volvo on Call vozačima omogućuva uvid koliku su udaljenost prešli u električnom načinu vožnje

Vozači plug-in hibridnih automobila Volvo sada mogu dobiti nov uvidu svoje uzorke vožnje na električni pogon budući da je Volvo Cars u svojoj aplikaciji za pametne telefone ‘Volvo on Call’ na svim tržištima uveo niz novih funkcija.
Dodatnim funkcionalnostima Volvo Cars namjerava i dalje poticati vozače plug-in hibrida Volvo kako bi što bolje napunili bateriju vozila i vozili potpuno električno i želi uopšteno povećati zanimanje za prednosti električnih automobila i održivu mobilnost.
Nova i unaprijeđena aplikacija ‘Volvo on Call’ vozačima omogućava uvid u to koliku su udaljenost prešli u potpuno električnom načinu vožnje te u svoju potrošnju električne energije i goriva, a i druge podatke. Kasnije ove godine usluga će dodatno vozačima pružati mogućnost pregleda uticaja njihove vožnje na njihov karbonski otisak, a i procjenu troškova goriva koje su uštedili vožnjom u potpuno električnom načinu.
Za odgovarajuće modele Volvo Recharge, kupljene u periodu ponude, platforma će obavještavati vozače i o stanju povrata za električnu energiju iz prošle godine*. Recharge je krovni naziv za sva vozila Volvo koja sadrže punjivu bateriju, s potpuno električnim i plug-in hibridnim pogonom.
Nove funkcionalnosti ‘Volvo on Call’ stoje na raspolaganju za sve modele plug-in hibrida Volvo koje karakterišu ugrađene platforme SPA i CMA i koji su u prodaji od 2015. godine, u 47 zemalja svijeta u kojima funkcionira ‘Volvo on Call’.
“Kao što brojilo koraka potiče ljudeda više vježbaju, vjerujem da će aplikacija ljudima omogućiti bolji uvid u njihove uzorke vožnje, a s tim ivožnju na održiviji način. Na plug-in hibride gledamo kao na ‘djelimično električne automobile’ koji podstiču promjene u ponašanju ljudi i pomažu u prelasku na potpuno električne automobile“,rekao je Björn Annwall, voditelj EMEA u kompaniji Volvo Cars.
Volvo Cars je prvi priznati proizvođač automobila koji se obavezao na potpunu elektrifikaciju i dugoročnu budućnost bez tradicionalnog motora sa unutrašnjim sagorjevanjem. Sad je već vodeći na tržištu po pitanju prodaje plug-in hibrida, koja predstavlja gotovo 25 posto cjelokupne prodaje Volvo Cars u Evropi.
U narednih pet godina Volvo Cars predstavit će paletu potpuno električnih automobila, što će odgovarati njegovim ambicijama da bi do 2025. godine svjetska prodaja potpuno električnih automobila dostigla 50 posto, uz ostale hibride. S proizvodnjom svog prvog potpuno električnog automobila, XC40 Recharge P8, počinje ove godine u Ghentu u Belgiji.
Svaki model Volvo iz trenutne ponude uključuje mogućnost Recharge, od maloga XC40 SUV, automobila serije 60 do vodećeg vozila kompanije, velikog XC90 SUV. Volvo Cars je jedini proizvođač automobila koji nudi plug-in verzije za sve modele iz svoje palete vozila.
Ažuriranje danas objavljene aplikacije ‘Volvo on Call’ pripremljeno je na osnovu povratnih informacija korisnika, a Volvo Cars će razvijati platformu i ubuduće, kao i oblikovati uslugu u skladu sa prijedlozima korisnika, saopćeno je iz ove kompanije.
__________
* Uslovi se razlikuju s obzirom na tržište.