Nova Samsung Galaxy S21 serija spašava 45 hiljada stabala godišnje

0
567
Samsung Galaxy S21 dobio je Reducing CO2 certifikat Carbon Trust neprofitnog tijela Vlade Velike Britanije

Ekstremne vremenske prilike su posljednjih godina sve češća pojava u svim dijelovima svijeta – od velikih temperaturnih razlika do suša i tajfuna. Pariškim sporazumom, zemlje širom svijeta složile su se da je neophodno izvršiti određene promjene u cilju smanjenja emisije ugljenika i ograničenja globalnog porasta temperature do 2 stepena Celzijusa. Svoj doprinos rješavanju ove globalne krize daje i kompanija Samsung Electronics, pronalazeći održive načine za odgovor na klimatske promjene u svim aspektima svog poslovanja.
Tako se još u junu 2018. godine Samsung obavezao da će se do 2020. sve radne prostorije ove kompanije u SAD-u, Kini i Evropi oslanjati isključivo na električnu energiju iz obnovljivih izvora. Kontinuirani napori uloženi od strane ove kompanije od tada, doveli su do toga da je Samsung 2020. godine uspio da dostigne ovaj cilj, koristeći 100% obnovljive energije.
Osim toga, Samsung omogućava korisnicima da,upotrebljavajući svoje Galaxy pametne telefone, i sami pomognu zaštiti životne sredine. Naime, počevši od 2016. godine i modela Galaxy S7, sa svakom narednom generacijom pametnih telefona iz Galaxy S serije, Samsung je razvijao ambalažu po ekološkim standardima.
Tako ambalaža najnovije S21 serije sadrži samo 4% plastike i 58% papira sadržanog u ambalaži serije Galaxy S7, čime je količina otpada po jedinici pakovanja smanjena za čak 49%, uz spašavanje oko 45 hiljada stabala godišnje. Kontinuiranim ulaganjem u održivost, kompanija Samsung smanjila je emisiju ugljenika pri razvoju ambalaže za 50% u odnosu na seriju Galaxy S7.
Pakovanje najnovijeg Samsung flegšip uređaja serije Galaxy S21 ispunjava najviše ekološke standarde u odnosu na sve ostale proizvode u okviru S serije. Svaki uređaj spakovan je u kutiju izrađenu od talasastog kartona, umjesto tvrdog papira, čime je povećana mogućnost reciklaže. Količina materijala utrošenog na pakovanje dodatno je smanjena uklanjanjem unutrašnjeg pakovanja za dodatke, poput punjača i slušalica. Na ovaj način, kompanija Samsung želi da kod korisnika Galaxy pametnih telefona promoviše ekološke navike ponovne upotrebe i recikliranja.
Zahvaljujući minimalističkom dizajnu ambalaže i promjeni materijala koji se koriste tokom proizvodnje, distribucije, upotrebe i odlaganja proizvoda, Samsung Galaxy S21 pametni telefon dobio je ‘Reducing CO2’ certifikat Carbon Trust neprofitnog tijela Vlade Velike Britanije. Ovaj certifikat potvrđuje smanjenje emisije štetnih gasova efekta staklene bašte pri proizvodnji S21 serije u poređenju sa prethodnim modelom.
Uzimajući u obzir efekat staklene bašte i klimatske promjene kao dvije najveće prijetnje čovječanstvu, Samsung nastavlja da prati trenutnu ekološku situaciju, te ulaže u energetski efikasne proizvode i proizvodne procese kako bi smanjio emisiju gasova i promovisao upotrebu obnovljivih izvora energije.