Novalić: Deficit Fonda PIO smanjen sa 229 na 108 miliona KM

0
1053
Novalić – Ilahi: Značajni rezultati reformskih mjera

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić razgovarao je danas u Sarajevu sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju je predvodio šef Misije ove međunarodne finansijske institucije za BiH Nadeem Ilahi.
Ova misija boravi u BiH u sklopu redovnih konsultacija o ekonomskim kretanjima i perspektive u okviru razgovora o politikama za zaključivanje drugog pregleda Proširenog aranžmana.
Novalić je upoznao Ilahija sa ključnim mjerama ekonomske politike koje je Vlada poduzela od početka mandata i u aktuelnom trenutku, te perspektivama za donošenje novih. Među najvažnijim mjerama naglasio je neophodnost donošenja Zakona o porezima i doprinosima i Zakona o porezu na dohodak.
Od većih postignuća istakao je stabilizaciju Fonda PIO/MIO u kojem je deficit sa 229 miliona KM smanjen na 108 miliona KM iako je u kratkom periodu zabilježen porast broja penzionera za oko 25.800. Nadalje, zabilježena je stabilizacija stanja u javnom sektoru, poput uprave i obrazovanja, te u javnim preduzećima, rudnicima i Željeznicama FBiH.
Evidentan je i rast broja uposlenih za 35.280, bruto društvenog proizvoda za 3,4 posto u jednoj godini, indeks industrijske proizvodnje od 109,6, od čega je porast naprimjer u turizmu od 15,18 posto, rast izvoza od 17 posto, a pokrivenost uvoza izvozom je sa 54 povećana na 58,6 posto.
Prvi put do sada zabilježen je rast broja zaposlenih u februaru ove godine, kada je obično bilježen pad, a broj nezaposlenih je smanjen za 41.900 osoba.
Konstatirano je da je zabilježen rast svih strukturalnih parametara i da su reformske mjere dale značajne rezultate, ali da približavanjem općih izbora gube na intenzitetu.
“S Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Međunarodnom finansijskom korporacijom smo razradili najbolje mogućnosti plasmana sredstava koja budu prikupljena putem akciza, od čega je deset feninga po litru predviđeno za gradnju autocesta i pet feninga za ostale ceste“, rekao je Novalić, upoznavši Ilahija sa planovima i mogućnostima izgradnje Koridora 5c, za koji je naveo da bi mogao biti potpuno završen u narednih šest-sedam godina.
“Zadivljen sam ovim pokazateljima. Vidim značajan napredak na svim poljima“, rekao je Ilahi.
Sastanku je prisustvovao i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi, saopćeno je iz Vlade FBiH.