Novalić i Milićević: Union banku dokapitalizacijom pozicionirati u zonu srednjih banaka

0
409
Predstavnici Uprave Union banke uručili zahvalnice Vladi FBiH, te premijeru Novaliću i ministrici Milićević

Federalni premijer Fadil Novalić i ministrica finansija i Jelka Milićević danas su posjetili Centralu Union banke u Sarajevu. Tom prilikom razgovarali su sa članovima Uprave Banke na čelu s predsjednikom Vedranom Hadžiahmetovićem, koji su im prezentirati deceniju uspješnog poslovanja od poslovne transformacije koja je započeta 2012. godine, odnosno dostignuća u prethodnom desetogodišnjem periodu, te nastavak dugotrajnog i sigurnog poslovanja od osnivanja 1955. godine.
Premijer Novalić je rekao da je Union banka izuzetno dragocjena Vladi jer su putem te banke provedeni značajni programi – plasiran je najveći dio novca za privredu iz izuzetno bitnog Garantnog fonda, a drugi program se odnosi na poticaj rješavanju stambenog pitanja mladih.
“Mi smo preko te svoje banke, plasiranjem otprilike 30 miliona KM godišnje već pet-šest godina, formatirali program za dugi period, od 20 godina, sa izuzetno niskim kamatama. Kao takvi, bili smo poticaj da sve druge banke prihvate takve programe i one plasiraju, pa to sve skupa upetostruče. S te strane, ova banka je naša pozitivna provokacija na tržištu banaka, što se pokazalo ovim programom i programom plasmana Garantnog fonda te ćemo Union banku potaknuti da iz zone male i srednje, pređe u zonu potpuno srednjih banaka, gdje bi igrala još veću ulogu. Kao Federacija, sasvim sigurno možemo to uraditi dokapitalizacijama”, rekao je premijer Novalić.
Ministrica Milićević rekla je da je prezentacija poslovnih rezultata pokazala kako je Union banka, iz male banke koja nije baš imala povjerenje klijenata, građana i privrednih subjekata, za kratko vrijeme prešla na nivo srednje banke koja danas, po aktivi, plasiranom kreditnom novcu, uživa povjerenje građana, institucija i privrednih subjekata.
“Napomenuću da je Union banka i depozitna te transakcijska banka Vlade FBiH. Osim što je prati Agencija za bankarstvo, pratimo i mi rezultate poslovanja jer kao takva, mora biti oličenje pouzdanosti i ispravnosti poslovanja i rekla bih, politike koja prepoznaje aktivnosti Vlade. Jedna takva politika je kreditna linija za mlade, druga je politika brzog korišćenja novca osiguranog iz Garancijskog fonda Vlade FBiH, tako da bih rekla da su oni u određenoj prednosti kao mala, srednja banka i brzo se prilagođavaju uvjetima na tržištu”, kazala je ministrica Milićević.
Govoreći o današnjoj posjeti, Milićević je uime Federalnog ministarstva finansija zahvalila menadžmentu i svim 199 uposlenika banke.
Predsjednik Uprave Banke Vedran Hadžiahmetović izrazio je da nadu da je ova institucija u proteklom periodu ispunila očekivanja ne samo klijenata nego i većinskog vlasnika.
“Nadamo se nastavku ovakve saradnje, možda i u novim projektima, ne samo u dosadašnjim i uspješno implementiranim već godinama, od transakcijskog i depozitnog poslovanja, do namjenskih kreditnih linija poput linije za poticaj stambenom zbrinjavanju mladih, do drugih, revolving fondova, koje banka radi kao bonitetni procjenitelj”, kazao je Hadžiahmetović i dodao da će nastavak i proširenje saradnje dovesti do još većeg broja klijenata, sa što povoljnijim uslovima kreditiranja i drugim proizvodima.
Predstavnici Uprave Banke su uručili zahvalnice premijeru Novaliću i Vladi Federacije BiH, te ministrici Milićević i Federalnom ministarstvu finansija, za kontinuiranu podršku i uspješnu saradnju u razvoju i rastu Union banke d.d. Sarajevo.