Novalić: Imamo sve pretpostavke za automobilsku industriju

0
564
Novalić: Automobilski sektor u BiH karakteriše dinamičan razvoj i snažna izvozna orijentacija

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je na Poslovnom forumu Privredne komore FBiH (PKFBiH) u Sarajevu izjavio da automobilska industrija u BiH ima dugogodišnju tradiciju, te da ovaj sektor karakteriše dinamičan razvoj i snažna izvozna orijentacija.
“Mi smo zemlja koja zaista ima iskustva u proizvodnji u automobilskoj industriji. Sjećamo se proizvodnje ‘golfa’ u Sarajevu, a u automobilsku industriju je spadala i cijela industrija koju je radio FAMOS. I danas, 30 godina poslije ratnog razaranja te industrije, imamo dobru osnovu i dobro iskustvo. Iz te baze je nikla jedna nova automobilska industrija koja ima karakter dobavljača zapadnoj automobilskoj industriji. Međutim, ne može se zanemariti to da imamo sve pretpostavke za automobilsku industriju, znači iskustvo koje je osnovno, blizinu evropskog tržišta, te eminenetne dobavljače sa dobrim standardima”, kazao je Novalić.
On je dodao da u Njemačku i Austriju izvozimo dvije trećine proizvoda od kojih su dominantno proizvodi automobilske industrije te da svaku recesiju u zapadnoj Evropi i mi osjetimo.
“Osjetili smo je i na svom ekonomskom sistemu u zadnjih godinu dana zato što se bruto izvozni bilans poremetio za oko 800 miliona KM i to odmah utiče na naše ekonomske prilike. Međutim, Njemačka je zadnji kvartal pokazala plus 0,1 posto rast, tako da smo mi optimisti da će se ona izvući iz tog recesionog vala”, istakao je Novalić.