Novalić na sajmu privrede u Mostaru: Uspješan ekonomski oporavak FBiH, BDP porastao 7,5%

0
404
Novalić je izrazio zadovoljstvo zbog ponovnog održavanja mostarskog sajma

Delegacija Vlade Federacije BiH, koju predvodi premijer Federacije BiH Fadil Novalić i njegovi zamjenici, federalna ministrica finansija Jelka Milićević i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, prisustvovala je otvaranju Međunarodnog sajma privrede u Mostaru, koji se ove godine od 5. do 9. aprila održava u partnerstvu s Mađarskom.
U svom obraćanju prisutnim tokom svečane ceremonije otvaranja, premijer Novalić je izrazio zadovoljstvo zbog ponovnog održavanja mostarskog sajma. Iako je pandemija, prema riječima premijera Novalića, prevashodno negativno utjecala na zdravstvo i ekonomiju, što je za posljedicu imalo i gubitak 27 hiljada radnih mjesta, svi pokazatelji govore da je oporavak privrede u Federaciji bolji nego prije pandemije i da je ostvaren rast bruto društvenog proizvoda od 7,5 posto.
“Zahvaljujući mjerama Vlade FBiH i našim vrlo žilavim privrednicima, nakon dvije godine vratili smo radna mjesta i pomakli ekonomiju na najviši nivo u historiji. Ne mislimo na tome stati. Ovaj sajam govori da postoji optimizam. Kao što znate 95 posto privrede BiH čine domaći investitori. Zato smo se veoma trudili da im pomognemo, od poreskog oslobađanja do transfera u privredu od oko 870 miliona KM, što je imalo efekta. Dobro smo znali da će se nakon ove krize neki lanci snabdijevanja pomjeriti sa srednjeg i dalekog istoka prema istočnoj i jugoistočnoj Evropi, gdje se i mi nalazimo. Zato smo naročito pokušali održati svoje izvoznike. Nikada u FBiH nismo imali tako veliki izvoz od 9,6 milijardi KM”, istakao je premijer Novalić.
Dodao je da je Vlada Federacije pripremila nove zakone koji trebaju da budu dodatni poticaji našoj privredi, a to su zakon o dohotku i zakon o doprinosima koji će, kako je istakao, donijeti desetine hiljada novih radnih mjesta.

Delegacija Vlade FBiH posjetila je štandove javnih preduzeća koji izlažu na Sajmu

Delegacija Vlade FBiH posjetila je štandove svih javnih preduzeća Federacije BiH koji izlažu na Sajmu.
Tokom petodnevne sajamske manifestacije očekuje se oko 60 hiljada posjetitelja, a predstavit će se više od 750 izlagača iz 20 zemalja svijeta, od kojih su tradicionalno najzastupljeniji oni iz Hrvatske, Srbije, Italije, Austrije, Kine, Mađarske, Slovačke i Turske.
Međunarodni sajam privrede – Mostar 2022. održava se u Slobodnoj zoni Hercegovine na 30.000 kvadratnih metara zatvorenog i otvorenog izložbenog prostora i dio je mreže Asocijacije sajmova Jugoistočne Evrope.

Mađarska zemlja-partner, jačanje ekonomske saradnje

Mostarski sajam je svečano otvorio ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péter Szijjártó, koji je izrazio zadovoljstvo što je Mađarska zemlja-partner ovog sajma. Kazao je i da su na ovoj manifestaciji prisutna 24 mađarska preduzeća u cilju jačanja ekonomske saradnje.
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je na sajmu u Mostaru kazao da je prvenstveni cilj vlasti na svim nivoima BiH da se saradnjom ojača cijela regija. Na taj način bise zajednički pozicionirali kao respektabilan prostor poželjan za ulaganja, te da BiH bude značajan i poštovan član evropske porodice.