Novalić najavio drugi korak u borbi protiv ekonomskih posljedica pandemije

Finansijska pomoć od 100 miliona KM namijenjena je za četiri sektora privrede: turizam, poljoprivredu, izvoz i transport, te zdravstveni sektor

0
297
Novalić na sastanku s predstavnicima Udruženja poslodavaca FBiH najavio nove mjere protiv korona-krize

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je u Sarajevu, nakon sastanka s federalnim ministrima i predstavnicima Udruženja poslodavaca FBiH, održao konferenciju za medije na kojoj je izjavio da će u narednih nekoliko dana Vlada FBiH usvojiti uredbu koja će predstavljati borbu protiv ekonomskih posljedica pandemije.
Novalić je rekao da će 40 posto finansijskih sredstava iz te uredbe biti namijenjeno za radnike, a ostalih 60 posto za troškove poslovanja, te pojasnio da je pomoć namijenjena za četiri sektora privrede – turizam, poljoprivredu, izvoz i transport, te zdravstveni sektor.
“Mjere koje ćemo ugraditi u budžet FBiH za 2021. godinu neće predviđati pomoć za radnike već samo za troškove poslovanja, odnosno subvencije za poslovanje”, istakao je Novalić.
Kazao je da je prethodno ‘Korona zakon’ doprinio djelimičnom poboljšanju situacije po pitanju zaposlenosti, jer je do 5. maja oko 27.000 radnika otpušteno, te da je zaustavio pad BDP-a.
Član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH i direktor Centrotrans Eurolinesa Safudin Čengić naveo je da je ta odluka Vlade FBiH vrlo važna za sve poslovne subjekte koji su imali najveći pad prihoda, a koja predviđa pomoć od 100 miliona KM.
“Očekujemo da ta uredba bude realizirana što prije, a najkasnije do 10. novembra, te da primjer Vlade FBiH slijede i kantoni”, kazao je Čengić.
Direktor kompanije Europa Group Rasim Bajrović naglasio je da će ta pomoć hotelijerima pomoći da zadrže radnike i sačuvaju likvidnost koja je dovedena u pitanje.