Poslodavci FBiH i RS upozorili bh. političare: Prestanite sa svađom, investitori odlaze!

0
149
Zbog političke nestabilnosti strani investitori sve manje ulažu u privredu BiH

Udruženje poslodavaca FBiH i Unija udruženja poslodavaca RS-a uputili su danas zajednički apel političkim predstavnicima na svim nivoima u BiH da rade na stabilizaciji političkih prilika u zemlji i omoguće funkcionisanje institucija, upozoravajući da negativna politička retorika prisutna u posljednje vrijeme nanosi velike štete privredi i negativno utiče na životni standard građana.
Istaknuto je i da nestabilna politička situacija u BiH odbija nove investitore ali i da uzrokuje povlačenje ili zaustavljanje započetih investicija.
“Značajan broj izvozno orjentisanih kompanija susreće se sa problemom potpunog otkazivanja postojećih ili nemogućnosti dobijanja novih narudžbi, a kao razlog strani partneri navode političku nestabilnost u BiH. Na ovaj način direktno su ugrožene privredne aktivnosti u zemlji, radna mjesta, ali i javni prihodi”, navodi se u zajedničkom saopćenju ova dva entitetska udruženja.
Poručili su političkim predstavnicima da poduzmu konkretne korake na stabilizaciji političke situacije, te da rade u interesu građana i privrede.
U tom smislu, poslodavci smatraju da je potrebno što prije omogućiti neometano funkcioniranje institucija izvršne i zakonodavne vlasti, kako bi se omogućilo donošenja odluka i zakona neophodnih za jačanje stabilnosti i poboljšanje poslovnog ambijenta.
Takođe, poslodavci iz FBiH i RS su pozvali i predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima u BiH da što prije započnu aktivnosti na donošenju ključnih reformskih zakona s ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta i jačanja ekonomije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here