Guverner CBBiH primio rukovodstvo UniCredit Bank BiH

0
787
Guverner Softić razgovarao sa čelnicima UniCredita u BiH, Aminom Mahmutović i Daliborom Ćubelom

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) dr. Senad Softić primio je danas u posjetu delegaciju UniCredit Bank d. d. Mostar, predvođenu novoimenovanom predsjednicom Uprave Aminom Mahmutović, koja će na toj poziciji zamijeniti Dalibora Ćubelu.
Ovom prilikom guverner Softić se zahvalio Ćubeli na dosadašnjoj uspješnoj saradnji i uspješnom vođenju jedne od sistemski bitnih banaka u Bosni i Hercegovini, te je poželio mnogo sreće u radu novoj predsjednici Uprave, koja zvanično preuzima novu poziciju od 1. januara 2020. godine.
Ovaj susret je iskorišten i kao prilika za razmjenu informacija o najnovijim kretanjima u finansijskom sektoru Bosne i Hercegovine, te izazovima s kojima se svi učesnici u procesu finansijskog posredovanja suočavaju. Tom prilikom, guverner Softić je naglasio kako CBBiH, u okviru svog mandata, kontinuirano radi na poboljšanju finansijskog sektora, te je prisutne upoznao s aktivnostima koje je CBBiH provela u posljednjih godinu dana.
“Unapređenja u platnim sistemima Bosne i Hercegovine i registrima koji se nalaze u CBBiH, kao i povećanje obima i obuhvatnosti statističkih podataka koje CBBiH prikuplja, predstavljaju značajnu pomoć kako kreatorima politika tako i komercijalnom bankarskom sektoru u donošenju kvalitetnijih poslovnih odluka“, rekao je guverner, dodavši da je CBBiH početkom mjeseca novembra u opticaj pustila nove serije novčanica KM, čime je značajno unaprijeđen kvalitet i sigurnost gotovine u opticaju, saopćeno je iz CBBiH.